Fusie Vendex-KBB vereist vergunning

DEN HAAG, 24 JUNI. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de fusie van de warenhuisconcerns Vendex en Koninklijke Bijenkorf Beheer aan een nauwgezet onderzoek onderwerpen. Vendex en KBB mogen alleen fuseren als ze een vergunning krijgen van de NMa.

Dat heeft de NMa vastgesteld na globaal onderzoek van de voorgenomen fusie. De 'concurrentiewaakhond' meent dat samengaan van beide concerns tot een 'machtspositie' kan leiden. Daarom mag de fusie alleen doorgaan als de NMa een vergunning heeft afgegeven.

Met het onderzoek dat de NMa nu ter hand gaat nemen is maximaal dertien weken gemoeid. Het kan leiden tot het wel of niet geven van een vergunning of het verstrekken van een vergunning onder voorwaarden.

KBB zegt niet echt verrast te zijn door de opstelling van de NMa. Vendex hoopt dat het onderzoek zo snel mogelijk wordt afgerond. Beide concerns hebben hun fusie in februari aangekondigd. Conform de opstelling van de NMa hebben de fusiepartners inmiddels een vergunning aangevraagd.

Het komende NMa-onderzoek richt zich op de vraag of er een aparte markt is voor warenhuizen. Ook kwesties als de positie van de partijen op lokale markten en de positie in diverse productsoorten komen aan de orde. Vendex en KBB hebben naast de bekende warenhuizen namelijk ook nog tal van gespecialiseerde winkelketens.

Vendex heeft zijn supermarkten enige tijd geleden al van de hand gedaan door de Vendex Food Groep te laten fuseren met De Boer Unigro. De fusie van Vendex en KBB was aanvankelijk aangemeld bij de Europese Commissie in Brussel. Op initiatief van minister Wijers van Economische zaken heeft de NMa de toetsing overgenomen. Beide concerns zijn immers vooral actief op de Nederlandse consumentenmarkt. (ANP)