'Fusie reservering in luchtvaart'

ROTTERDAM, 24 JUNI. Amadeus, 's werelds derde computerreserveringssysteem dat eigendom is van Air France, Lufthansa en Iberia, staat op punt te fuseren met de Amerikaanse concurrent Worldspan, nummer vier in de wereld. Dat meldt vandaag de Britse zakenkrant Financial Times. De gesprekken lopen volgens het blad al een half jaar en binnen twee weken wordt de ontknoping verwacht.

De combinatie van Amadeus en Worldspan (eigendom van de Amerikaanse maatschappijen Delta, Northwest en TWA) zou het grootste computerreserveringssysteem ter wereld opleveren met een marktaandeel van 35 procent. Daarmee wordt de huidige nummer één, het Amerikaanse Sabre-systeem dat een aandeel van 33 procent heeft, naar de tweede plaats verdrongen. Het Galileo-systeem, dat bezit is van onder meer British Airways en de KLM, zou na een fusie Amadeus-Worldspan op een derde plaats komen. Naar het oordeel van analisten vormt Worldspan de laatste grote aquisitie-mogelijkheid in de al sterk geconcentreerde wereld van de computerreserveringssystemen. In 1995 kocht Amadeus ook al het System One van het Amerikaanse Continental Airlines. Aangenomen wordt dat Sabre en Galileo door hun al hoge marktaandelen van Amerikaanse en Europese anti-trustautoriteiten geen toestemming krijgen om mee te bieden op Worldspan.

De waarde van Worldspan wordt door Amerikaanse analisten getaxeerd op zo'n anderhalf miljard dollar. Zij houden er verder rekening mee dat een nieuwe combinatie Amadeus-Worldspan zal mikken op een beursnotering. Lufthansa, met 29 procent Amadeus' grootste eigenaar, zinspeelde daar al op. Sabre en Galileo gingen de afgelopen twee jaar met veel succes naar de beurs. Het Galileo-aandeel in een jaar met 80 procent.