'Flonaldo' zorgt voor Noorse sensatie

ROTTERDAM, 24 JUNI. Het Noorse voetbalelftal heeft gisteravond in zeven sensationele speelminuten voor de grootste verrassing van dit WK gezorgd. De ploeg van bondscoach Egil Olsen behaalde een 2-1 zege op Brazilië, na een 1-0 achterstand in de slotfase. Noorwegen plaatste zich daardoor als negende land voor de achtste finales. Italië is zaterdag de volgende tegenstander, wederom in Marseille. Brazilië, dat al zeker was van plaatsing, speelt zaterdag in Parijs tegen Chili.

De overwinning van Noorwegen leidde tot uitbundige taferelen in de hoofdstad Oslo, waar het jaarlijkse midzomernachtfeest bij hoge uitzondering een etmaal was uitgesteld. Tienduizenden Noren hebben hun vakantie afgestemd op het WK en zijn deze maand naar Frankrijk gereisd. De supporters in Marseille bedankten hun moegestreden elftal met een staande ovatie. Volgens Olsen had zich een mirakel afgespeeld. “Ik dacht dat we tegen Brazilië alleen kansen zouden hebben bij een temperatuur van twee graden boven nul”, refereerde de bondscoach aan het voorjaar van 1997, toen de Noren in Oslo met 4-2 wonnen van de Brazilianen.

Gisteren wees de thermometer bijna dertig graden aan. Beide ploegen leken bevangen door de hitte en speelden aanvankelijk een lusteloos partijtje zomeravondvoetbal. De Brazilianen hoefden niet te winnen en speelden de bal ogenschijnlijk plichtmatig rond. De Noren vertrouwden zoals gebruikelijk op hun hechte defensie. Olsen hanteert een tactiek met vier verdedigers, vijf middenvelders en een aanvaller. Het Noorse catenaccio is de laatste tijd zeer succesvol. De Noren zijn al zeventien duels ongeslagen, maar op het WK konden ze vooralsnog niet overtuigen. De gelijke spelen tegen Marokko en Schotland kwamen moeizaam tot stand.

Door de tussenstanden in Saint-Etienne bij Marokko-Schotland (1-0, 2-0, 3-0) waren de Noren alleen gebaat bij een overwinning op Brazilië. Deze lastige uitgangspositie was voor Olsen nog geen reden om zijn ploeg aanvallend te laten opereren. De meeste Noren bevonden zich op de eigen speelhelft. Alleen Tore Andre Flo stichtte gevaar met enkele schoten uit de tweede lijn. De lange aanvaller van Chelsea wordt in eigen land Flonaldo genoemd, sinds hij bij de oefenpartij in Oslo twee keer scoorde tegen de Brazilianen.

Net als Ronaldo kreeg Flo gisteren veel te weinig hulp van zijn ploeggenoten. Pas toen hij werd bijgestaan door invaller Solskjaer van Manchester United, forceerden de Noren een paar goede mogelijkheden. Flo kopte en schoot naast het vijandelijke doel. Even later scoorde Bebeto voor Brazilië. De kleine spits stond op de goede plek na een scherpe voorzet van Denilson. Noorwegen leek verslagen en begon een klein kwartier voor tijd aan een wanhoopsoffensief, dat zou leiden tot de eerste nederlaag van Brazilië in de voorronde van een WK sinds dertig jaar.

Uitblinker Flo zorgde voor de verdiende gelijkmaker. Hij misleidde de statische verdediger Baiano en schoot de bal met een diagonaal schot in de verre hoek. In de 89ste minuut stond Flo ook aan de basis van het tweede Noorse doelpunt. Hij ging gretig liggen na een onschuldig duwtje van Baiano. De Amerikaanse arbiter Baharmast gaf een strafschop, die door de ervaren Rekdal onberispelijk werd ingeschoten. “Als we zaterdag net zo spelen, kunnen we Italië ook verslaan”, sprak de matchwinner na afloop.