Feministische ridder in woud

The Magic Sword (Het magische zwaard). Regie: Frederik du Chau. Stemmen Nederlandse nasynchronisatie: Marjolein Algera, Isa Hoes, Dennis Kivit, Marc Meersman, Ad van Doren, Jimmy Berghout, Victor van Swaay. In: 94 theaters.

Als The Magic Sword in plaats van een altijd zoveel onschuldiger lijkende animatiefilm een live action-film was geweest, dan was niemand er voetstoots vanuit gegaan dat het een teken- dus kinderfilm was. Lelijke mombakkesen, een soort middeleeuwse voorlopers van Robocop, domineren het beeld en doen in gewelddadigheid niet voor hun twintigste-eeuwse opvolgers onder. De film speelt zich af rond de mythen van koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel (die hier vooral de functie van eettafel lijkt te hebben). The Magic Sword is echter niet gebaseerd op de oorspronkelijke verhalen, maar op het boek The Kings Damosel van Vera Chapman, geëerd oprichtster van The Tolkien Society en verder vooral bekend om haar historisch niet altijd even correcte feministische hervertellingen van sagen en legenden.

Hoofdpersoon Kayley is zoals te verwachten valt een dapper en eigenwijs meisje dat ook wel ridder zou willen worden als ze niet de hele dag jurken zou moeten passen. Als de van Arthurs hof verstoten Ruber het magische zwaard Excalibur steelt, krijgt ze eindelijk de kans haar heldhaftigheid te bewijzen. Lusteloos en nuffig dwaalt ze als een soort halfdebiele Alice in Wonderland door een Verboden Woud waar ze en passant verliefd wordt op de blinde Garrett.

The Magic Sword is de eerste geheel geanimeerde film van de in 1994 heropgerichte animatiestudio's van Warner Bros. Het is jammer dat debuterend regisseur Frederick du Chau zich zo heeft geconformeerd aan de neiging steeds gewelddadiger en hoekiger te tekenen in films. In veel personages, hoe schurkachtig ook, zijn nauwelijks nog menselijke figuren te herkennen.

    • Dana Linssen