Einde sancties in het geding; VX-zenuwgas op Iraakse raketkoppen

NEW YORK/ BAGDAD, 24 JUNI. Sporen van het dodelijke VX-zenuwgas zijn door een Amerikaans laboratorium aangetroffen op fragmenten van Iraakse raketkoppen. Irak heeft de beschuldiging meteen boos van de hand gewezen. Volgens de Amerikaanse president, Bill Clinton, betekent dit dat de sancties tegen Irak gehandhaafd moeten worden.

Het hoofd van de wapencommissie van de Verenigde Naties voor Irak (UNSCOM), Richard Butler, zou de Veiligheidsraad van de VN later vandaag op de hoogte stellen van de bevindingen van het laboratorium. Zijn tweede man, Charles Duelfer, bevestigde gisteren dat het laboratorium van het Amerikaanse leger in Maryland sporen van het zenuwgas had gevonden op fragmenten van raketkoppen die recentelijk zijn opgegraven op een vernietigingsplaats ten noorden van Bagdad. Eerder had de Washington Post gemeld dat het om “beduidende hoeveelheden” ging.

Duelfer zei dat Iraakse functionarissen op de bevindingen hadden gereageerd met de mededeling dat “de resultaten moeten zijn vervalst, aangezien het een Amerikaans laboratorium was”. De Iraakse VN-missie voegde daar gisteren aan toe dat VX “in geen enkele vorm van munitie in Irak is gebruikt wegens voortdurende mislukking van de productie”. Vice-premier Tariq Aziz schreef vorige week aan de Veiligheidsraad dat 1,7 ton VX is geproduceerd, maar ongeschikt voor wapens. Volgens de Iraakse VN-missie moeten de resultaten worden getoetst in laboratoria in een neutraal land of in verscheidene landen.

President Clinton zei dat deze ontdekking opheffing van de acht jaar oude handelssancties tegen Irak - waarvoor wordt gepleit door onder andere China, Rusland en Frankrijk - weer op de lange baan schuift. “Als dit bericht waar is, toont het dat wij gelijk hebben met ons standpunt dat de VN-wapeninspecties het juiste zijn voor de veiligheid van Amerika en de veiligheid van de rest van de wereld”, zei hij.

De Amerikaanse VN-ambassadeur BillRichardson meende dat het bericht “hun toewijding aan ontwapening in twijfel trekt”.

De sancties kunnen formeel pas worden ingetrokken wanneer UNSCOM zeker is dat Irak geen massavernietigingswapens meer bezit. Iraakse leiders hebben gewaarschuwd voor een ernstige crisis als de sancties niet op korte termijn worden opgeheven. (Reuters, AFP, AP)