EETTRENDS '98-'99

Lidewij Edelkoort van onderzoeksbureau Trend Union was even over uit Parijs om over de nieuwste trends voor de winter van 1999-2000 te vertellen.

Het zijn de bolle vormen. Dan kun je nu al aan auto's en mixers zien. Maar ook het menselijk lichaam doet mee aan deze nieuwe lijn. Extreem mager is uit. In de kleurenbijlage van de Sunday Times stond een top 50 trendlijst, die voor deze zomer geldt. Ik beperk me tot de culinaire voorspellingen. 1. Badgedrinking is in. Als je ergens iets te drinken bestelt moet je wel het merk er bij noemen. Je bestelt bijvoorbeeld een Lanson champagne. 2. De cocktail Negroni - uit Milaan - gaat het maken. Deze bestaat uit 1 deel gin, 1 deel Campari, 1 deel zoete vermouth en een paar drupjes citroen. 3. Voor wie niet van alcohol houdt is er sap van kweekgras. Bij voorkeur gemengd met gember en wortel. Dit grassap is in Londen verkrijgbaar bij Planet Organic. 4. Thema pubs/restaurants zijn weer uit. Je bezoekt niet langer een Ierse pub, maar een café is weer een café, een restaurant een zaak waar je kunt eten. 5. In Londen wisselt de eetmode razendsnel. In het restaurant Pharmacy, onlangs tweemaal in deze krant besproken, kun je je al niet meer vertonen. Bij restaurant Dakota dat eveneens in Notting Hill te vinden is mag je gezien worden. Madonna hield er al twee feestjes. 6. De prettigste trend: niet mee doen aan trends. Mensen die alles al gezien, gedaan, gehad en gegeten hebben keren terug tot de traditionele, ouderwetse gerechten die al decennia lang op de kaart staan.

Een recept voor een zomerse koude courgettesoep met zalmkaviaar en room. Bak de gesnipperde ui in boter zacht en glazig. Voeg de geperste knoflook toe en de in blokjes gesneden courgette. Bak alles enkele minuten. Pureer de courgette, ui en knoflook met een beetje bouillon. Voeg deze puree toe aan de rest van de bouillon, die op smaak wordt gebracht met zout en peper. Doe de soep in een terrine en zet die in de koelkast. Klop als de soep goed koud is de room erdoor. Schep de soep in kommen. Leg in elke kom een lepel crème fraîche en een beetje kaviaar. Strooi er wat paprikapoeder en peterselie op.

3/4 liter koude kippenbouillon

2 uien; 1 teen knoflook

500 gram courgettes

125 ml slagroom

4 eetl. crème fraîche

1 klein potje zalmkaviaar

platte peterselie zout, peper paprikapoeder

    • Anne Scheepmaker