Duitse hooligans krijgen jaar cel voor aandeel rellen Lens

BETHUNE, 24 JUNI. Een snelrechtbank in het Franse Bethune heeft drie Duitse hooligans veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens openlijke geweldpleging tijdens de veldslag met de Franse politie, zondagavond in Lens. De openbare aanklager had zes tot acht maanden geëist, maar de rechtbank achtte zwaardere straffen op zijn plaats.

Bij deze rellen raakte de Franse politieagent Daniel Nivel ernstig gewond. Twee Duitsers zijn daarvoor in staat van beschuldiging gesteld en moeten nog voor de rechter verschijnen. Hen zal doodslag ten laste worden gelegd. Nivel ligt in coma in een ziekenhuis in Lille. Volgens de artsen heeft hij bij de aanslag onherstelbaar hersenletsel opgelopen.

Nog voor het einde van het wereldkampioenschap zal in Parijs een benefietwedstrijd voor hem worden gespeeld. Initiatiefnemers zijn de Duitse oud-international Uwe Reinders en zijn vroegere ploeggenoot bij Bordeaux, de Fransman Gernot Rohr. Veel oud-internationals uit Duitsland hebben hun medewerking al toegezegd. Onder hen Franz Beckenbauer, Klaus Allofs, Dieter Müller en Karl-Heinz Rummenigge. De opbrengst komt ten goede aan de familie van de gendarme. Agenten en zakenmensen in Duitsland zamelen eveneens geld in voor de Fransman.

De Duitse bondscoach Berti Vogts heeft gisteren boos gereageerd op het plan van de Duitse voetbalbond het nationale team van het WK terug te trekken in verband met het wangedrag van Duitse vandalen. “Ik heb er geen woorden voor dat de bond dat werkelijk van plan was”, aldus Vogts.

Daarmee bevestigde hij het bericht van maandag dat er sprake is geweest van overleg over terugtrekking van de Duitsers. De Duitse bond (DFB) ontkende het maandag nog nadat de nieuwe president van de FIFA, Sepp Blatter, het verhaal naar buiten had gebracht. Blatter meldde dat een Duitse official de maatregel had voorgesteld, naar aanleiding van de aanslag op de Franse politieman Nivel.

Vogts zei zich persoonlijk aangevallen te hebben gevoeld toen een niet nader genoemde Duitse official het idee bij hem aan de orde stelde. “Ik kreeg het om twee uur 's nachts te horen. Natuurlijk was ik boos. Wat kan het team hieraan doen?” Vogts helderde de zaak de volgende ochtend op in een persoonlijk gesprek met de voorzitter van de Duitse voetbalbond, Egidius Braun. “Verder wil ik over de hele kwestie niets meer kwijt. Dat zal ik na afloop van het WK doen”, aldus een zichtbaar geïrriteerde Vogts

Voor de wedstrijd Chili-Kameroen zijn gisteren in Nantes in de buurt van het stadion twee Duitse supporters opgepakt. Zij waren in bezit van een honkbalknuppel en droegen neonazi-insignes. De politie was attent op hun aanwezigheid, omdat via Internet Duitse fans waren opgeroepen naar Nantes te komen om de wedstrijd in groep B te verstoren. (Reuters, AFP, DPA)