Duits akkoord over asielwet

BONN, 24 JUNI. De Duitse regeringscoalitie heeft gisteren een akkoord bereikt over aanscherping van de asielwetgeving. Het wetsvoorstel, dat ook de steun krijgt van de oppositionele SPD, zou vandaag nog in de Bondsdag aangenomen worden. Alleen de Groenen hebben aangekondigd tegen te stemmen.

Aanscherping van de asielwetgeving leidde eerder tot een conflict binnen de regeringscoalitie. De liberale FDP maakte bezwaar tegen een bepaling in een eerdere tekst waarin de bijstand van asielzoekers die in beroep gingen tegen uitwijzing, werd gekort. Deze maatregel zou duizenden van de in totaal 160.000 asielzoekers uit het voormalige Joegoslavië hebben getroffen. Ook het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) tekende bezwaar aan tegen die bepaling. In het nieuwe wetsvoorstel wordt er alleen gekort op de uitkering van asielzoekers die frauderen, bijvoorbeeld door hun paspoort moedwillig te vernietigen.

Duitsland herbergt ongeveer de helft van alle asielzoekers die hun toevlucht hebben gezocht in de Europese Unie. Met name de Beierse CSU dringt er op aan dat er steviger maatregelen tegen asielzoekers worden getroffen. De partij wil dat de CSU en CDU in hun gezamenlijke verkiezingsprogramma verklaren zich tegen een verdere toestroom te zullen verzetten. In Beieren, waar de CSU aan de macht is, wordt een wet voorbereid die de autoriteiten in staat stelt om de ouders van kinderen die de wet gebroken hebben, uit te wijzen.

Met de verkiezingen voor de Bondsdag in september in het vooruitzicht is de publieke discussie over asielzoekers weer opgelaaid. Ook de kandidaat van de sociaal-democraten voor het kanselierschap, Gerhard Schroeder, heeft aangegeven dat hij harder op wil treden tegen “criminele buitenlanders”.

Actiegroepen die zich bezighouden met asielzoekers, hebben de aanscherping van de wet onmiddellijk afgewezen. “De enige verklaring is dat asielzoekers gepakt worden wegens de verkiezingen”, aldus een woordvoerder van de groep Pro Asyl. Volgens minister van Volksgezondheid Horst Seehofer echter “dacht niemand aan de verkiezingen” en speelde ook aversie tegen buitenlanders “geen enkele rol”. “We deden slechts wat er absoluut gedaan moest worden”, aldus de minister. (Reuters)