Diploma in ruil voor zwijgen

EPE, 24 JUNI. Dertien VWO-leerlingen uit Epe die door een fout van hun school het verkeerde geschiedenisexamen hebben gemaakt, hebben geen herexamen hoeven doen. De Onderwijsinspectie heeft hen hiervan vrijgesteld in ruil voor een zwijgplicht.

Dat zegt rector J. de Boom van de betrokken school, de Regionale Scholengemeenschap Noord-Oost Veluwe. Deze gang van zaken staat op gespannen voet met de wet die de school tot een herexamen verplicht. De Onderwijsinspectie kon vanmorgen nog niet reageren op het voorval.

Daags na de fout van de school stelde de schooldirecteur op advies van de inspectie scholieren voor de keuze: of een herkansing, of geen herkansing op voorwaarde dat ze een verklaring ondertekenden om over het incident te zwijgen. Omdat enkelen al een vakantie hadden gepland, kozen ze voor het laatste.

De Boom zegt dat hij “dolblij” was met de clementie van de inspecteur. “Ik waardeer zijn moed. De leerlingen zouden zwaar gedupeerd zijn als ze buiten hun schuld geschiedenis hadden moeten herkansen.” De dertien VWO'ers zijn allemaal geslaagd, nadat hun examen door twee docenten is nagekeken. Zij kregen van de school bij het diploma een cd-bon ter waarde van 25 gulden bij wijze van excuus.

De school kon het verkeerde examen geschiedenis afnemen door een bezorgingsfout van Van Gend en Loos. Omdat het vervoersbedrijf een examenpakket geschiedenis voor het VWO kwijt was geraakt, moesten alle scholen de examens weer inleveren. Om fraude te voorkomen besloot het ministerie van Onderwijs alle geschiedenisexamens terug te vorderen en die te vervangen door een reserve-examen. In Epe kregen de leerlingen echter alsnog de verkeerde examens voorgelegd.

Waarom de scholieren van de Onderwijsinpectie over de gang van zaken moesten zwijgen blijft onduidelijk. Directeur De Boom: “Ik vermoed om precedentwerking te voorkomen. Maar ik heb er niet naar gevraagd. Ik was allang blij dat men voor een keer bereid was niet bureaucratisch te zijn.”