Clinton spreekt veto uit over wet tegen Iran

WASHINGTON, 24 JUNI. De Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft gisteren een veto uitgesproken tegen een wet die harde sancties oplegt aan bedrijven die raket-technologie aan Iran leveren. De wet is echter in zowel Senaat als Huis van Afgevaardigden met een overweldigende meerderheid aangenomen.

De kans is dus groot dat de indieners in beide huizen de tweederde meerderheid kunnen bijeenbrengen die nodig is om Clintons veto ongedaan te maken. “Deze wet zou (..) het moeilijker maken de doelstellingen te verwezenlijken die zij beoogt te dienen”, aldus Clinton gisteren in een schriftelijke verklaring. Hij wees erop dat de wet eist dat sancties worden opgelegd “gebaseerd op een onwerkbaar lage standaard van bewijs”. Clinton, die een voorzichtige politiek van toenadering tot Iran voert, klaagde vorige week dat de VS “sanction-happy” zijn geworden. (Reuters, AP)