Beatles het meest gedraaid op radio

HILVERSUM, 24 JUNI. De platen van de Beatles zijn vorig jaar op de Nederlandse radio het meest gedraaid.

Marco Borsato eindigde op de tweede plaats, gevolgd door de groepen Spice Girls, No Mercy en Abba. De hoge score van de Beatles is veroorzaakt door een aantal Beatle-herdenkingen in 1997, aldus directeur Hans van Berkel van de stichting Sena, want in andere jaren komen ze zo hoog niet meer. De meest gedraaide Nederlandse artiesten, na Borsato, zijn De Kast, Total Touch, Gordon en het Goede Doel.

Sena is opgericht nadat de regering in 1993, in navolging van veel andere landen, overging tot wettelijke erkenning van de zogenaamde nabuurrechten van musici, vocalisten en platenproducenten op het gebruik van hun cd-prestaties. De stichting heeft vorig jaar ruim 40 miljoen gulden geïncasseerd bij omroepen, horeca-inrichtingen en andere muziekgebruikers. Van dat geld gaat 70 procent naar buitenlandse rechthebbenden en 30 procent naar Nederlandse musici en artiesten, van wie er intussen ruim 6000 zijn aangesloten.

Met de meeste radio- en tv-stations zijn contracten voor het gebruik per minuut muziek afgesloten. Alleen tegen de NOS, die alle publieke omroepen vertegenwoordigt, loopt nog een procedure. Aanvankelijk wilde de NOS niet meer dan zes ton per jaar voor het muziekgebruik betalen; Sena eiste tien keer zo veel. In een tussenvonnis is het tarief voorlopig bepaald op twee miljoen per jaar.

Met andere gebruikers, zoals de kermis-exploitanten, is nog geen overeenstemming bereikt. Ook de house parties vormen voor Sena nog een onontgonnen gebied. Maar het innen van geld voor muziek bij begrafenissen en crematies is “geen prioriteit”, zegt directeur Van Berkel. Buma/Stemra, die de auteursrechten van tekstschrijvers en componisten incasseert, heeft al eerder besloten de begraafplaats daarvan vrij te stellen.