Aids: kloof tussen arm en rijk groter

NEW YORK, GENÈVE, 24 JUNI. Het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van het aids-virus (hiv) is het afgelopen jaar toegenomen. De toename komt vrijwel geheel op het conto van de ontwikkelingslanden, waar 90 procent van de 30,6 miljoen sero-positieven leeft. De verspreiding van het virus neemt af in de geïndustrialiseerde landen. Dit staat in een gisteren uitgebracht rapport dat UNAIDS, de aidsorganisatie van de VN, in samenwerking met de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft opgesteld. Maandag begint in Genève het twaalfde wereld-aids-congres.

De stand van de medische zorg is de voornaamste oorzaak van het toenemende verschil tussen arm en rijk. In het Westen zijn de afgelopen jaren hiv-remmende medicijnen ontwikkeld die te duur zijn voor patiënten in ontwikkelingslanden. Bovendien overlijden veel hiv-geïnfecteerden in ontwikkelingslanden aan ziektes als tuberculose en diarree.

De situatie in de Derde Wereld is erger dan de onderzoekers hadden verwacht. Vooral Afrika bezuiden de Sahara is zwaar getroffen met 21 miljoen sero-positieven. In Zimbabwe en Botswana is één op de vier volwassenen besmet, een nieuw record in de geschiedenis van de aids-epidemie. In Azië, dat na Afrika het grootste aantal besmettingen kent, is India het zwaarst getroffen met vier miljoen sero-positieven. Slechts in twee ontwikkelingslanden, Thailand en Oeganda, is dankzij intensieve preventiecampagnes het aantal sero-positieven gedaald, met respectievelijk 25 en 15 procent.

In West-Europa, met uitzondering van Griekenland en Portugal, daalt het aantal infecties sterk, mede door het toegenomen condoomgebruik. In Oost-Europa, vooral in de landen van de vroegere Sovjet-Unie, stijgt het aantal gevallen door de slechte gezondheidszorg en de betere registratie. Zo werden in de Oekraïne vorig jaar 15.000 nieuwe infecties geregistreerd, tegen 44 in 1994.

Het afgelopen jaar kwamen er dagelijks wereldwijd 16.000 nieuwe geïnfecteerden bij en eiste het virus 2,3 miljoen dodelijke slachtoffers, 50 procent meer dan in het jaar daarvoor. Bijna een half miljoen van de slachtoffers waren kinderen. De meeste patiënten zullen binnen zes jaar overlijden, indien de toegankelijkheid van medicijnen niet verbetert.

Producenten van geneesmiddelen hebben verklaard de prijzen van hun aids-remmende behandelingen te verlagen met 50 tot 75 procent, om ze betaalbaarder te maken. Maar zelfs met de aangekondigde kortingen blijven de aids-remmers onbetaalbaar voor de meeste patiënten in de Derde Wereld. (AFP, Reuters)