A.G. Sijthoff (1912-1998); Een courantier pur sang

ROTTERDAM, 24 JUNI. Altijd bezig met de krant, een grote interesse in journalistiek en techniek. Zo herinnert oud-hoofdredacteur H.A.M. Hoefnagels van de Haagsche Courant zich Albert Georg Sijthoff, die het afgelopen weekeinde op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Voorschoten overleed. Hij is gisteren in besloten kring begraven.

Tot het begin van de jaren tachtig was 'AG' of Appie zoals het personeel hem noemde, samen met zijn broer Freddy directeur-eigenaar van Sijthoff Pers, het bedrijf van hun vader en grootvader. Het was vooral 'AG' die bewerkstelligde dat de uitgeverij er naast de Haagsche Courant een aantal regionale en plaatselijke titels bij kreeg. Aan het begin van de jaren negentig werd het bedrijf door de familie verkocht aan Wegener.

“Een courantier pur sang”, luidde de typering boven een aan 'AG' gewijde pagina in de Haagsche Courant. “Inderdaad, de man was er altijd. Bij speciale gebeurtenissen ook onmiddellijk in voor een extra editie”, zegt Hoefnagels. Hij herinnert zich de aanslag op de Amerikaanse president Kennedy in november 1963 toen Sijthoff de speciale verslaggever van de Haagsche Courant persoonlijk naar Schiphol reed. “De man was zijn jas vergeten en Appie gaf hem toen de zijne mee”, zegt Hoefnagels, die in 1967 hoofdredacteur werd. Hij noemt Sijthoff bescheiden en moeilijk toegankelijk, voor sommigen zelfs beangstigend. “De tent was van hem en dat wist men. Hij hield van de krant”, aldus Hoefnagels. Sijthoff was in werkelijkheid een beminnelijk mens, die vrijwel nooit ruzie maakte, voegt hij eraan toe.

'AG', die in binnen- en buitenland een brede technische opleiding had genoten, bemoeide zich met zo'n beetje alle onderdelen van het bedijf, vooral met de technische afdelingen, maar aanvankelijk ook met het redactionele werk. “In die eerste jaren moesten wij hem enkele keren duidelijk maken dat hij te ver ging, dat we de hoofdartikelen echt niet aan hem hoefden voorleggen”, zegt Hoefnagels. Volgens hem begreep de directeur-eigenaar die opstelling goed en zijn er daarna geen incidenten meer geweest. Met waardering spreekt Hoefnagels over de wijze waarop Appie Sijthoff leiding gaf aan het bedrijf: “Op tijd zijn de noodzakelijke vernieuwingen zoals fotozetten en computersystemen ingevoerd. Toen hij vertrok ging het heel goed met de krant.”

Grote belangstelling had A.G. Sijthoff voor de astronomie, hetgeen ook tot uitdrukking kwam in het planetarium op het voormalige hoofdgebouw van de krant in het centrum van Den Haag. De Leidse sterrenwacht eerde hem door een asteroïde zijn naam te geven. Daarnaast stimuleerde 'AG' samen met zijn vrouw de kamermuziek, onder meer met concerten in kasteel Duivenvoorde. Tevens was hij bestuurslid van een groot aantal culturele instellingen in Den Haag. De laatste jaren maakte een ziekte het contact met hem vrijwel onmogelijk. Zoals 'zijn' krant in een herdenkingsartikel beschreef: “Langzaam weggegleden in een mistig bestaan.”