Zwarthandel kaartjes WK ongestraft

Bij het WK voetbal in Frankrijk zijn problemen ontstaan met de kaartverkoop. Plaatsbewijzen voor touroperators kwamen op de zwarte markt terecht.

AMSTERDAM, 23 JUNI. De organisatie van het Europees Kampioenschap voetbal, dat in 2000 in Nederland en België zal worden gehouden, zal slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar stellen voor touroperators. Het organiserende comité EK2000 hoopt op deze manier de illegale handel in kaartjes tegen te gaan die nu tijdens het WK in Frankrijk voor grote problemen zorgt.

In de algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) staat het heel duidelijk: “Het is verboden toegangsbewijzen te verkopen of af te geven tegen een hoger bedrag dan daarop staat aangegeven.” In de reglementen van de wereldwijde voetbalbond FIFA is een soortgelijke bepaling opgenomen. Kaartjes voor het WK voetbal in Frankrijk mogen niet worden doorverkocht door particulieren of niet-geautoriseerde bedrijven.

Toch hebben de KNVB of de FIFA nog nooit een civielrechtelijke procedure aangespannen tegen een zwarthandelaar. “Procedures tegen individuele handelaren zijn heel lastig”, zegt J. Batelaan, hoofd juridische zaken van de KNVB. “Er zijn nog nooit zulke serieuze incidenten geweest dat de FIFA heeft moeten optreden”, zegt F. Battaini, hoofd juridische zaken van de FIFA.

In het wetboek van strafrecht is de handel in kaartjes niet opgenomen als strafbaar feit. Dit betekent dat het openbaar ministerie handelaren niet strafrechtelijk kan vervolgen, tenzij ze zich schuldig maken aan algemene delicten als 'bedrog' of 'heling'. Tot op heden heeft het OM nog nooit een handelaar in kaartjes voor de rechter gedaagd.

Volgens woordvoerder J. Simonis kan het OM wel zelf onderzoek instellen, maar gebeurt dat in de praktijk niet. “Het OM weet ook niet altijd wat er in de maatschappij speelt. Wij moeten aanwijzingen hebben dat er een strafbaar feit is gepleegd, bijvoorbeeld doordat de KNVB aangifte doet”, aldus Simonis. De KNVB zegt nog nooit aangifte te hebben gedaan van zwarthandel.

Ook in de reglementen van het Europees Kampioenschap voetbal, dat in 2000 in Nederland en België zal worden gehouden, staat dat toegangsbewijzen niet overdraagbaar zijn en niet mogen worden doorverkocht. H. Smoorenburg van het organiserend committee EK2000 verwacht echter geen problemen. “Wij zullen het aantal kaarten per koper beperken. Daardoor krijgt de zwarthandel minder kans.”

Volgens Tweede-Kamerlid E. Kalsbeek (PvdA) moet bekeken worden wat de mogelijkheden zijn om op te treden tegen handel in kaartjes. “Met het oog op het EK2000 lijkt mij dat nodig. Een bepaling in het wetboek van strafrecht kan worden overwogen, maar pas als andere mogelijkheden de zwarthandel niet effectief tegengaan”, aldus Kalsbeek.

Bij het WK voetbal in Frankrijk zijn grote problemen ontstaan met de distributie van plaatsbewijzen. Touroperators in verschillende landen zijn gedupeerd omdat toegewezen kaartjes niet werden geleverd. Een deel van deze kaartjes is op de zwarte markt terecht gekomen. In Nederland zijn voor hoge bedragen kaartjes voor het WK te koop bij tussenhandelaren. Ook op straat in Frankrijk kunnen plaatsbewijzen worden gekocht. De tenaamstelling van de kaartjes blijkt in de praktijk niet te worden gecontroleerd bij het betreden van het stadion.