Vandalisme Oosterparkwijk

GRONINGEN, 23 JUNI. De politie van Groningen heeft de afgelopen twee maanden 32 jongeren aangehouden wegens vernieling, brandstichting, bekladding met graffiti en openlijke geweldpleging in de Oosterparkwijk. Twee van de verdachten, van 19 en 23 jaar, worden verantwoordelijk gehouden voor het gooien van glasscherven op het veld van het Oosterparkstadion, een dag voor de voetbalwedstrijd FC Groningen-Ajax.

De Oosterparkwijk in Groningen kreeg landelijke bekendheid door rellen in de nacht van 30 op 31 december vorig jaar. De politie verzuimde destijds adequaat in te grijpen toen zestig jongens grote vernielingen pleegden en drie woningen plunderden.

De Oosterparkrellen waren er mede aanleiding voor dat korpschef J. Veenstra, hoofdofficier van justitie R. Daverschot en burgemeester H. Ouwerkerk moesten opstappen.

Volgens de politie klaagden bewoners de afgelopen maanden veel over “ergerlijke vernielingen”. In “alle gebieden gebeurt wel eens wat, maar dit was de laatste tijd wel heel erg”, aldus een woordvoerder. Begin mei begon de politie het onderzoek naar aanleiding van klachten en het glasincident. Volgens de politie is de vernielzucht uit pure verveling ontstaan. Doelwit van het vandalisme waren de sportzaal, een cafetaria, bushokjes en een telefooncel in de Oosterparkwijk. Gevels werden besmeurd met graffititeksten. Minderjarige jongeren vermaakten zich met het gooien van eieren naar auto's en naar ruiten van woningen.

De verdachten komen allemaal uit de Oosterparkwijk of de directe omgeving. Ze variëren in de leeftijd van 14 tot 24 jaar. Van een van de jongeren is zeker dat hij direct betrokken was bij rellen in nacht van 30 op 31 december. Hij behoort tot de 24 jongeren die wegens deelname aan de rellen veroordeeld zijn.

Bewoners in de Oosterparkwijk beklaagden zich in april nog dat er te weinig politie in de wijk aanwezig was, terwijl er vlak na de rellen wel meer politie was aangekondigd. “Ze hebben ons gouden bergen beloofd, maar het zijn nog niet eens koperen geworden”, zei voorzitter A. Tak van de Vereniging Wijkopbouw Oosterparkwijk destijds. “Twee agenten wandelen af en toe door de wijk en doen net alsof ze wijkagent zijn.” De komst van de fulltime buurtagenten was tot dan toe uitgebleven, omdat de korpsleiding vond dat er andere prioriteiten waren voor het weinige politiepersoneel. Interim-burgemeester H. Lammers greep in en zorgde er voor dat er wel fulltime wijkagenten aan de slag gingen. Volgens de politie is dat nu enige tijd het geval. De twee houden in de wijk één keer in de week een spreekuur. Volgens de politie zijn de eerste reacties van de bewoners positief. Over een paar maanden zal worden geëvalueerd of de huidige inzet voldoende is.