Valderrama houdt Colombia in de race

ROTTERDAM, 23 JUNI. Met de benen van eeuwenoude treurwilgen wandelt Carlos Valderrama over de voetbalvelden. De 36-jarige middenvelder met de blonde haardos wordt steeds trager en luier, maar hij was gisteren van grote waarde voor Colombia. Valderrama gaf in de slotfase de beslissende voorzet in de tweede groepswedstrijd tegen Tunesië. Invaller Preciado maakte het enige doelpunt. Colombia moet komende vrijdag van Engeland winnen om de tweede ronde te bereiken. Tunesië is uitgeschakeld.

Voor Valderrama was de wedstrijd in het snikhete Montpellier het spelen op vertrouwd terrein. Hij voetbalde tussen 1990 en 1992 in de Zuid-Franse stad, waar de voetballiefhebbers genoten van zijn blonde haardos en zijn prachtige techniek. Maar de trainers en de belastinginspecteurs waren minder tevreden over de eigenwijze speler. Bij terugkeer in Montpellier moest de Colombiaan een forse belastingschuld betalen.

Valderrama speelt tegenwoordig in de Amerikaanse competitie bij Miami Fusion, waar hij op een lager niveau nog aardig meekan. Op het WK gaat het spel meestal voorbij aan de trage veteraan. Gistermiddag werd hij voortdurend voorbijgerend door de energieke tegenstanders, die net als de Colombianen voor hun laatste kans streden. De Tunesiërs had de betere kansen, maar ze kwamen zoals gebruikelijk moeilijk tot scoren. Sellimi en Ben Slimane schoten tegen paal en lat.

De Colombiaanse veteranenploeg (gemiddelde leeftijd 29 jaar) was in de eerste helft dichtbij een treffer, toen Rincon tegen de lat kopte en De Avila net naast kopte. Na rust waren de Tunesiërs oppermachtig, maar door een onoplettendheid van de verdediging verloren ze ook het tweede WK-duel. De Colombiaanse matchwinner Preciado beloofde een overwinning op Engeland. “We willen ons volk gelukkig maken.”