Twaalf jaar voor opdrachtgever moord

ROTTERDAM, 23 JUNI. Wegens de moord op de Rotterdamse drugsdealer O. O'Brien heeft de rechtbank in Rotterdam gisteren de 33-jarige S.T. uit die plaats veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Officier van justitie mr. G. Sta eiste eerder vijftien jaar cel tegen de vrouw.

T. heeft de vermeende Engelse schutter A.C. 5.000 gulden betaald voor de moord op het slachtoffer, dat op 5 juli vorig jaar voor zijn huis werd doodgeschoten. De Engelsman werd kort na de schietpartij in Canada aangehouden en wacht daar op uitlevering aan Nederland.

Het slachtoffer zou de ex-vriend van de vrouw hebben verraden tijdens de smokkel van cocaïne vanuit Suriname naar Parijs. De ex-vriend is daar vorig jaar gearresteerd en wordt later berecht. Bovendien zou het slachtoffer de opdrachtgever van de liquidatie geld schuldig zijn.

Betrokkenheid van de Rotterdamse en de Engelsman bleek uit telefoontaps, die de Rotterdamse politie had opgenomen voor de moord in het kader van een onderzoek naar drugshandel door het slachtoffer en de vrouw.

Uit de telefoongesprekken blijkt dat de vrouw en de Engelsman kort voor de moord het slachtoffer op straat en in een café observeerden. De twee wensten elkaar “goede jacht”. De Engelsman zei: “Hij is dood”.

Bovendien had de vrouw over de telefoon tegen anderen gezegd dat de drugsdealer dood moest. Volgens het OM heeft de politie toen niet ingegrepen, omdat de aanwijzingen uit de telefoontaps “niet serieus” werden genomen. (ANP)