Tremors

Tremors (Ron Underwood, VS, 1990). BBC 1, 23.45-01.15u.

Een fantasie over een ondergronds monster met een gigantische mond waarin tientallen tentakels zitten die elk ook een bek hebben, een monster dat alles opslokt en laat verdwijnen in een gat in de grond - wat zou Freud daarvan gezegd hebben?

Een lichte orale fixatie lijkt de maker van Tremors, Ron Underwood, in elk geval wel te hebben. De film gaat over vier zulke wormvormige monsters die een klein, afgelegen plaatsje terroriseren. Als ze trillingen voelen, gaan ze er als een speer op af en eten ze iedereen op die ze tegenkomen. Oude mannen, echtparen, arbeiders: lekkere hapjes. Vragen stellen is niet de bedoeling. Hoe het kan dat die monsters, 'de belangrijkste zoölogische ontdekking van de eeuw' volgens geologie-studente Rhonda LeBeck, nooit eerder opgemerkt zijn? Geen idee. Hoe ze zo slim kunnen zijn dat ze vallen zetten, en dat voor mensen die ze niet eens kunnen zien? Niet zeuren, want zo serieus is deze film niet bedoeld. Monsters bestaan, dat weet iedereen, en soms duiken ze op om nietsvermoedende mensen op te eten en uiteindelijk zelf de pineut te worden. Wat zou de wereld zijn zonder monsters?

Tremors is een onderhoudende monsterfilm, spannend en met humor voor het hele gezin. Val (Kevin Bacon) en Earl (Fred Ward) vormen een aardig duo, twee kameraden die hun geld verdienen als klusjesman: niet ambitieus of gierig genoeg - te aardig eigenlijk - om veel te verdienen. Jongens met een hart van goud, waar je mee kunt lachen. Er zitten een paar leuke running gags in de film, zoals over de stank van de wormen. De special effects zijn overtuigend genoeg om de kijker schrik aan te jagen, maar niet zo erg dat je er nachtmerries van krijgt. En als ze uit elkaar spatten, vliegen de slijmerige stukjes lekker vies alle kanten op. Een monster dat dat niet kan, is geen monster.

Tremors was zo succesvol dat er vijf jaar later een vervolg op werd gemaakt, Tremors 2: Aftershocks, zonder onze held Kevin Bacon maar wel weer met Fred Ward. Op het moment is een derde in de maak, Tremors 3: The Aquatic Species. Die titel doet denken aan een oude bekende: het monster van Loch Ness. Dat zal nog mooier spatten.

    • Sietse Meijer