Toulouse haalt adem, Engelsen vertrekken

TOULOUSE, 23 JUNI. La place du Capitole van Toulouse ziet er uit als een slagveld. Honderden lege flessen, lege blikjes, scherven, kartonnen dozen en gescheurde vlaggen. De storm is weer opgetrokken. Uiteindelijk waren er een paar kleine vechtpartijtjes en is er een arrestatie verricht. Toulouse kan opgelucht adem halen. De Engelsen vertrekken weer.

Het centrum van de Franse stad Toulouse was gisteren in bezit van ongeveer twintigduizend Engelse voetbalfans. Tegen de ramen van het stadhuis hangen Engelse vlaggen. Op het plein liggen, zitten en staan supporters te drinken. Wijn, bier en champagne worden naar binnen gegoten. Veel Engelsen zijn voor de wedstrijd naarstig op zoek naar een kaartje. Elke voorbijganger die geen wit shirt aan heeft, wordt aangeklampt.

In een hoek van het plein zit Steve uit Newcastle samen met twee vrienden op een grote vlag. Met zijn drieën hebben ze twee kaarten. “Ze vragen hier nu tweeduizend francs voor een kaartje. De schoften”, zegt Steve, terwijl hij een fles rode wijn aan zijn mond zet. Boven het plein cirkelt een helikopter van de Franse politie. Duizenden armen gaan omhoog. “England, England, England”, klinkt het keihard.

De sfeer blijft relatief rustig. De inwoners van Toulouse waren doodsbang dat er rellen uit zouden breken. Een legertje van bijna tweeduizend man politie houdt alles nauwgezet in de gaten. Paul Mansel uit het plaatsje Hide bij Manchester blaast na twintig biertjes even uit op een bankje. “Het is hier feest. We komen hier niet om te vechten. Maar als we geprovoceerd worden, slaan we terug. Als jij bedreigd wordt, ren je toch ook niet weg?”

Nicolas Dupon is een van de honderden Franse jongens die kaartjes in de aanbieding hebben. Twee jaar geleden kocht hij een kaart voor veertig gulden, nu wil hij er bijna zevenhonderd gulden voor hebben. “De Engelsen zijn geen leuke klanten”, zegt hij. “Als de prijs hen niet aanstaat, schelden ze ja uit voor bastard en roepen ze fuck you tegen je. Ik heb liever Japanners, die betalen met een glimlach 6000 francs”, zegt Nicolas. Een Engelsman komt naarbij gelopen. “Tickets?”, vraagt hij. De man met ontbloot bovenlijf vol met tatoeages wil duizend franc geven. Nicolas lacht slechts. “Ik krijg jou nog wel”, briest de Brit.

Het stadion in Toulouse is voor het grootste deel met Britse supporters gevuld. God save the Queen, wordt voor de wedstrijd indrukwekkend hard meegezongen. Als Dan Petrescu bijna twee uur later het winnende doelpunt voor de Roemenen maakt, wordt er stevig gevloekt. Op het veld is de strijd verloren, in de stad hebben de Engelsen geen tegenstanders. Het Engelse circus vertrekt naar het Noord-Franse Lens, waar vrijdag de wedstrijd tegen Colombia wacht.

    • Koen Greven