THAISE ZEEBANKETSALADE

De voorbereidingen voor deze salade nemen niet al te veel tijd en de kooktijd is minimaal. Toch zou deze maaltijd volgens het weekblad Time voor een geschatte 46 procent van de Amerikaanse huishoudens te tijdrovend zijn. Het verhaal is bekend; zowel de vrouw en man van het gezin werken, beiden vaak fulltime, en de kinderen hebben 's avonds allerlei eigen afspraken.

Geen tijd dus voor een zelfgemaakte maaltijd, maar wel voor wat ze in Amerika tegenwoordig een home-meal replacement noemen. Deze gehaaste eters willen niet alleen fast food, maar ook eten dat op een vers bereide maaltijd lijkt. De eisen liggen hoger en supermarkten, restaurateurs, en cateringbedrijven richten zich en masse op deze nieuwe markt. Zelfs benzinestations bieden luxe-afhaalmaaltjes. Bijna elk restaurant bezorgt ook aan huis. Sinds het begin van de jaren '90 kent men daarnaast de Personal chef service. Dit zijn koks die vanuit hun huis voor klanten werken en kant-en-klaar maaltijden leveren die binnen 15 minuten opgewarmd zijn. Wilt u uw boodschappen en avondeten combineren? Bestel dan bij de supermarkt een Chinese kipsalade of neem anders een gepocheerde zalm of gegrilde runderfilet mee van de chef-kok die er werkt. Niets is teveel voor ze.

Kerf met een scherp mes een ruitpatroon in de inkvisringen. Als u oesters gebruikt, de schelpen openmaken en ze met hun sap in een kom doen. Breng in een ruime pan 7,5 deciliter water aan de kook. Doe er de inktvisringen, gamba's en coquilles of oesters in en laat ze circa 1 minuut zachtjes koken. Giet af. Schep er het citroengras, de lenteuitjes, sjalot, partjes tomaat, munt, nam pla, suiker, het citroensap en de chilipeper door en laat even doorwarmen. Bekleed een schaal met de slabladen. Schep er de zeebanketsalade op en garneer met citroen en munt.

Hoofdgerecht voor 2 personen:

125 gram inktvisringen

8 grote, rauwe gamba's, gepeld

6 verse oesters of coquilles

1 stengel citroengras, alleen het wit, in flinterdunne rondjes

2 lenteuitjes, in dunne plakjes

1 sjalotje, gepeld, in dunne plakjes

2 kleine tomaten, in 12 partjes

2 theelepels gehakte verse muntblaadjes

1 dessertlepel nam pla (vissaus)

2 theelepels suiker

1/2 eetlepel vers citroensap

2 theelepels ringetjes verse rode chilipeper

gemengde slablaadjes; partjes citroen en takjes verse munt

    • Kim Maclean