TARENTELLE

Tarentelle: Invitation. Lease Sound/Arcade, LS 352.

Het authentieke Franse chanson is niet dood, het leeft - en wel in Stramproy, waar het semi-professionele trio Tarentelle de cd Invitation heeft gemaakt met repertoire van eigen hand dat soms doet denken aan de dromerige liedjes van de gitaar-troubadour Yves Duteuil. Zanger en componist Fons Heuvelmans heeft net zo'n lichte stem, en de teksten van Hub aan den Boom zingen even lieflijk van zon en wolken, zwaluwen en bloemen, winter en lente. Bij de drie gitaren van het trio voegt zich af en toe een kwinkelerende blokfluit, terwijl een groepje gastmusici de melodietjes extra aantrekkelijk maakt met violen, een sax, een accordeon en een cello.

Men zou kunnen tegenwerpen dat zoveel onschuld niet meer helemaal van deze tijd is, maar als drie jonge Limburgers zich er met zo veel enthousiasme en talent aan blijken te wijden, kan het gebodene met even veel recht tijdloos heten. En extra charmant is het liedje Ce petit coin de terre, waarin met bevallige ironie een slaperig stadje wordt bezongen met een bioscoop annex café: 'ce soir on tourne le dernier Bond / qui date d'au moins un an...' Het gaat hier, blijkens de toelichting in het tekstboekje, over Weert.

    • Henk van Gelder