Spelmaker Adrian Ilie toont verbluffende techniek in bakoven Toulouse; Roemeense Cobra vernedert Engeland

TOULOUSE, 23 JUNI. Het eerste doelpunt voor Roemenië in het WK-duel met Engeland kwam gisteravond op naam van aanvaller Viorel Moldovan, bij zijn club Coventry City gehekeld als één van de ergste voorbeelden van geldverspilling. Verdediger Dan Petrescu maakte in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de winnende treffer nadat hij zijn clubgenoot Graeme Le Saux van Chelsea simpel opzij had gezet. De beulen van Roemenië zullen over twee maanden niet als helden worden ontvangen in Engeland.

De verrassende 2-1 overwinning van het in eigen land reeds afgeschreven Roemenië was gezien het spelbeeld in het snikhete Toulouse een normale uitslag. Engeland speelde tegen zijn natuur in. Bij Roemenië was Moldovan verrassend succesvol. De 25-jarige reserve-spits van Coventry City begon zonder enig vertrouwen aan de voorbereiding op het WK. Coach Gorden Strachan van Coventry had weinig vertrouwen getoond in de Roemeense aanvaller, wiens prijskaartje van 5,2 miljoen dollar als een loden last op zijn schouders drukte.

“Mijn teamgenoten hebben me uit de put gehaald”, vertelde Moldovan. Zijn treffer vlak na rust was mede te danken aan verdediger Tony Adams, die een lobje van de Roemeen Hagi volgens de Engelse bondscoach Glenn Hoddle als “een schooljongen” beoordeelde. Moldovan kon daarna niet meer missen: 1-0.

Zijn landgenoot Petrescu had voor de wedstrijd tegen Engeland ondanks een bijna slapeloze nacht toch gedroomd. Die droom werd vervuld, toen beide ploegen zich al met een 1-1 gelijkspel leken te hebben verzoend. En weer hekelde Hoddle de falende defensie van zijn ploeg, want Petrescu had zich in de 90ste minuut natuurlijk nooit langs Le Saux mogen wurmen alvorens de bal door de benen van de Engelse doelman David Seaman te prikken: 2-1. Maar aan dat doelpunt was een pikant verhaal verbonden.

Bij Chelsea hadden Petrescu en Le Saux vorige maand nog zij aan zij de Europa Cup voor bekerwinnaars veroverd. Beide spelers vervulden bij hun nationale elftallen dezelfde rol als bij hun club. Ook bij Chelsea trekt de 30-jarige Roemeen veelvuldig mee ten aanval, terwijl Le Saux als controlerende middenvelder tussen aanval en defensie pendelt. Maar dat ze elkaar uitgerekend in de epiloog van een opwindende WK-wedstrijd zouden tegenkomen? “Het heeft zo moeten zijn”, prevelde Petrescu, die profiteerde van een moment van onoplettendheid van zijn clubgenoot.

Alleen Michael Owen, het wonderkind van Liverpool, had Engeland wellicht kunnen redden. Maar de 18-jarige spits mocht de onzichtbare Teddy Sheringham pas in een laat stadium vervangen. De aanvaller van Manchester United schitterde in de aanloop naar het WK slechts in een obscure Spaanse nachtclub en het lijkt alweer een eeuw geleden dat het koppel Sheringham-Shearer het Nederlands elftal vernederde op het EK in Engeland.

Invaller Owen scoorde na de eerste kans die hem werd geboden en bij zijn tweede mogelijkheid, in de laatste minuut van de blessuretijd, raakte de jonge aanvaller nog eens de paal. Een gelijkspel zou ook te veel eer zijn geweest voor de Engelsen, die die door de sluwe Roemenen op alle fronten werden overklast. De ware architect achter dat succes was niet de 32-jarige Gheorge Hagi maar de 24-jarige Adrian Ilie, bijgenaamd De Cobra. “Omdat hij bijt als je het niet meer verwacht”, verklaarde Claudio Ranieri, zijn Italiaanse coach bij het Spaanse Valencia.

De verbluffende techniek en het slome, treiterige combinatiespel van Ilie waren een kwelling voor de houterige Engelsen. “Onze superieure balbehandeling en onze spelintelligentie hebben de doorslag gegeven”, luidde de terechte conclusie van de Roemeense bondscoach Anghel Iordanescu. Zijn Engelse collega Hoddle erkende dat zijn ploeg te passief had gespeeld. Maar waarom gaf hij dan de voorkeur aan de fletse middenvelder Darren Anderton boven de sprankelende David Beckham?

De meest benijde man van Engeland - de ster van Manchester United is bevriend met 'Spice Girl' Victoria - werd openlijk gesteund door zijn clubcoach Alex Ferguson. Gretig schreven de Britse tabloids over de polemiek tussen de Schotse trainer en de Engelse bondscoach. “Ferguson is niet belangrijk”, reageerde Hoddle bits. Alleen met een gelijkspel of een zege op Colombia, in het laatste duel in groep G, kan Hoddle meer kritiek voorkomen.

    • Robèrt Misset