Spaans vliegtuig enkele uren gekaapt

MADRID, 23 JUNI. Een toestel van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia is vanmorgen enkele uren gekaapt geweest op een binnenlandse vlucht van Sevilla naar Barcelona. Onder de 124 passagiers bevonden zich 24 reizigers die volgens de passagierslijst Amsterdam als eindbestemming hadden. Het toestel, een Boeing 727, werd gedwongen een tussenstop te maken op de luchthaven van Valencia, waar de kaper zich kort voor half een vanmiddag aan de autoriteiten overgaf.

De passagiers en de zeven bemanningsleden bleven ongedeerd. In de loop van de ochtend waren al drie ouderen en vijftien kinderen vrijgelaten. Over de nationaliteit van de passagiers was vanmiddag nog niets bekend.

De kaper, een Spaanse man met een strafblad en psychische problemen, had eerder toegestaan dat passagiers via hun mobiele telefoons belden om hun familieleden op de hoogte te stellen van hun toestand. Aanvankelijk eiste hij dat het toestel zou doorvliegen naar Athene. De bestemming werd later veranderd in Tel Aviv. De kaper dreigde met een afstandsbediening, waarmee hij explosieven tot ontploffing zou brengen die zich aan boord zouden bevinden.

De Iberia-vlucht vertrok vanochtend even na half acht vanaf de luchthaven van Sevilla. Het vliegtuig werd rond negen uur gedwongen tot een tussenlanding op de luchthaven van Valencia. Het vliegtuig werd omsingeld, terwijl de luchthaven voor korte tijd werd afgesloten. Na een gesprek met een psychiater even na het middaguur gaf de kaper zich zonder tegenstand over.

Onder de passagiers die wilden doorreizen naar Amsterdam bevonden zich in ieder geval twee Nederlanders, zo meldt de Nederlandse ambassade in Madrid.