Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Terzake. Beelden en gesprekken met Belgische veroordeelden in de Marokkaanse gevangenissen van Rabat en Tanger. Belg.2, 20.25-20.50u.

Nova. Aandacht voor het artsenechtpaar A. en J. Postma dat 25 jaar geleden de eerste euthanasie verrichtte. Verder de omslag in de Britse media met betrekking tot de au-pair Louise Woodward na het tv-interview dat zij gisteren aan de BBC gaf. Zij werd in Amerika wegens doodslag op een acht maanden oude baby veroordeeld. Ned.3, 22.35-23.05u.

Hart van Nederland. Reportage over de verbouwing van het Amsterdamse Mercatorplein. Sommige oorspronkelijke bewoners moeten vertrekken omdat ze hun gerenoveerde woning niet kunnen betalen. SBS6, 23.00-23.25u.

Kabinetsfomatie. Rechtstreeks uit de Tweede Kamer de informateurs over de voortgang in de formatie van het nieuwe kabinet. Morgen, Ned.1, vanaf 13.00u.

DOCUMENTAIRES

Wild discovery: Gorilla gorilla. In december 1995 werden tien gorilla's vanuit de Apenheul in Apeldoorn naar een nieuw onderkomen in de Toronga-dierentuin van Australië overgebracht. De gorilla's beschouwen hun nieuwe onderkomen al snel als hun thuis. Discovery, 19.30-20.30u.

Close-up: Méliès, de godfather van de special affects. Documentair portret van de in 1938 overleden filmpionier en uitvinder van de 'special effects' Georges Méliès. Hij maakte vanaf 1896 meer dan 500 experimentele films. Gisteren besproken in TV-vooraf. Ned.1, 21.59-22.59u.

37°. Rainer Strauch werd in Sri Lanka een boeddhistische monnik en kwam terug naar Berlijn om onder de naam Shanti cursussen meditatie te geven. Nu reist hij weer af naar Sri Lanka, om zijn oude boeddhistische leermeester op te zoeken, die op sterven ligt. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

AMUSEMENT & DRAMA

De rijdende rechter. Rechter mr. Frank Visser doet bindende uitspraken in een zaken over o.a. een inzethaard die onvoldoende warmte geeft en een muzikant die zijn kosten voor een Elviskostuum en geluidsbanden niet van de brandverzekering terugkrijgt. Ned.1, 19.02-19.51u.

Lady Chatterley. Eerste deel van een tweedelige miniserie uit 1992 van Ken Russell naar het boek van D.H. Lawrence Lady Chatterley's Lover. De passages in de roman waarin Lady Chatterley haar buitenechtelijke liefde voor jachtopzichter Mellors passievol belijdt, veroorzaakten in 1928 zoveel opschudding, dat het boek in Groot-Brittannië werd verboden. Het duurde tot 1960 voordat de ongekuisde versie in Engeland openlijk in de boekwinkels lag. Het tweede deel volgende week dinsdag. Ned.3, 20.14-22.00u.

Wat kost dat? Eerste aflevering van een serie met 'breekijzer' Pieter Storms die in een 'Amerikaan' door Europa toert om de kosten te achterhalen van allerlei dingen en zaken zoals bijvoorbeeld een olifant, vijf kilometer snelweg en een lantaarnpaal. Vanavond is hij in Frankrijk. RTL4, 22.30-23.00u.

FILM

Return from the River Kwai (Andrew McLaglen, 1988, Engeland). Ondermaats oorlogsavontuur is min of meer vervolg op klassieke Bridge on the River Kwai (1957). Krijgsgevangenen worden verscheept naar Japan. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Silver Bullet (Daniel Atias, 1985, VS). Even voorspelbare als sympathieke griezelfilm naar Stephen Kings novelle Cycle of the Werewolf. Met hulp van verknipte oom Gary Busey bestrijdt invalide jochie vanuit gemotoriseerde rolstoel weerwolventerreur. Veronica, 21.10-23.00u., met reclame.

Rondootje (Michael Winter, 1997, Nederland). Eindexamenproductie is een 'actiefilm zonder inhoud' (volgens de maker) en een knipoog naar de elkaar uitmoordende gangsters van Quentin Tarantino. Ned.1, 23.40-23.59u.

Tremors (Ron Underwood, 1989, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 23.45-1.15u.

Pyrates (Noah Stern, 1991, VS). Curieuze nonsens: vurige liefde tussen Kevin Bacon en Kyra Sedgwick doet in Chicago letterlijk brand ontstaan. BBC1, 1.15-2.45u.

The Letter (William Wyler, 1940, VS). Excellente, in Maleisië gesitueerde Somerset Maugham-verfilming door perfectionist '90-Take Wyler'. Bette Davis, vrouw van rubberplanter Herbert Marshall, vermoordt James Stephenson. Ze opteert voor zelfverdediging, maar de brief uit de titel suggereert amoureuze motieven. Duitsl.1, 1.20-2.55u., zw, nagesynch.

She's back on Broadway (Gordon Douglas, 1953, VS). Muzikaal drama van anonieme vakman Douglas over comeback van een Hollywoodster (Virginia Mayo). Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.35u., nagesynchroniseerd.

Ruby Gentry (King Vidor, 1952, VS). Opgewonden, sensueel melodrama met Jennifer Jones als een in het moeras grootgebrachte deerne die onmogelijke liefde koestert voor beter gesitueerde Charlton Heston. Morgen, BBC2, 11.30-12.50u., zwart-wit.