Schaakbond jubileert in desolate omgeving

ROTTERDAM, 23 JUNI. Het jubileumjaar van de Nederlandse schaakbond, die 125 jaar bestaat, zou een goede gelegenheid zijn om eens flink uit te pakken, maar de bond heeft de bescheidenheid die aangeleerd wordt in jaren van nette armoede en pronkt niet met de sieraden die er in huis zijn. Verborgen in een kantoorkamer in de Rotterdamse buitenwijk Alexander spelen twaalf schakers in het sterkste kampioenschap van Nederland dat er ooit geweest is. Iedereen die er zou moeten zijn doet mee, ook Loek van Wely, die zijn oorlog met de bond heeft bijgelegd.

Na twee ronden staat de Bosniër Ivan Sokolov, die net als zijn landgenoot Predrag Nikolic in Oegstgeest woont, bovenaan met twee punten. Sokolov heeft zich nog niet erg hoeven in te spannen. De debutant Sipke Ernst, twintig jaar oud, uit Friesland afkomstig, zei na de partij van gisteren dat hij al bij zet twaalf het gevoel had gehad dat er iets grondig mis was gegaan. De gedachte inspireerde hem niet tot fel verzet. Sokolov hoefde alleen maar voor de hand liggende standaardzetten te doen om een beslissende aanval op te zetten. Zijn commentaar achteraf was: “Op een gegeven moment was het volstrekt duidelijk wat mijn volgende vijf zetten moesten zijn. Daarna gaf hij op. Zulke partijtjes zijn een plezier om te spelen.“

De tweede plaats wordt gedeeld door Nikolic en Van Wely, die gisteren allebei een korte en inhoudsloze remise speelden, tegen Sosonko en Piket. Sosonko is met wit nog steeds vrijwel onverslaanbaar. Tegen de topspelers heeft hij geringe ambities om te winnen. De remise tegen Nikolic hadden de kenners al van tevoren, zij het met potlood, in hun boekjes aangetekend. Van Wely speelde zondag de partij van de dag, toen hij Jan Timman versloeg in een fraai spektakel en gisteren beet hij niet hard. Piket was erg tevreden dat hij met zwart zo snel en simpel remise had gemaakt.

Timman bereikte de middengroep ten koste van John van der Wiel, die na twee nederlagen nu alleen onderaan staat. Hij leek zich een beetje te schamen voor de manier waarop hij verloor en het was ook weinig karakteristiek voor hem, zo kansloos als hij met wit werd weggeschoven. Niet helemaal kansloos, bleek achteraf, want Timman liet zien dat hij in strategisch gewonnen stelling onnodig nog een goede kans om terug te vechten had geboden, maar die had Van der Wiel niet gezien.

Niemand is ongevaarlijk in dit kampioenschap. Ernst had het zondag al laten zien door te winnen van Dimitri Reinderman, de held van het Hoogovenstoernooi van dit jaar. Gisteren nam Reinderman revanche door Paul van der Sterren te verslaan. En Karel van der Weide won van Friso Nijboer, die weer eens in verschrikkelijke tijdnood was. Ook met meer tijd had hij zijn moeilijkheden waarschijnlijk niet kunnen oplossen.

Acht van de twaalf partijen zijn tot nu toe beslist. Jammer dat het publiek naar een paar kantoonkamers in een desolate buitenwijk moet komen, want er was tot nu toe veel moois te zien in dit kampioenschap.

    • Hans Ree