Roemenië lijdt onder watersnood

BOEKAREST, 23 JUNI. Zware overstromingen hebben in Roemenië de afgelopen dagen 21 mensen het leven gekost, duizenden mensen op de vlucht gejaagd en 90.000 hectaren landbouwland onder water gezet. Volgens de regering is het ergste inmiddels achter de rug.

De overstromingen, het resultaat van een week van zware regenval, hebben vooral de centrale regio Transsylvanië en de oostelijke en noordoostelijke regio Moldavië getroffen. In 25 van de 41 provincies van Roemenië is de staat van alarm uitgeroepen. Nog afgezien van de 90.000 hectaren landbouwland die onder water staan is op nog eens 70.000 hectaren landbouwland de oogst mislukt door korte, hevige wervelwinden en door hagel.

President Emil Constantinescu onderbrak zondag een bezoek aan Oostenrijk wegens de overstromingen en keerde naar huis terug. De regering overweegt internationale hulp te vragen voor de getroffen gebieden. Bij de evacuering van burgers - in totaal zijn ten minste elfduizend woningen onder water komen te staan - zijn legereenheden ingezet. Over grote afstanden zijn wegen en spoorwegen onbruikbaar geworden en veel bruggen zijn weggeslagen.

De situatie bleef vandaag kritiek in het stroomgebied van de Mures, die vandaag zijn hoogste stand bereikt in de stad Arad, niet ver van de grens met Hongarije. Het waterpeil van de Prut, die in het oosten de grens markeert tussen de Roemeense regio Moldavië en de republiek met dezelfde naam, is inmiddels weer aan het dalen. (Reuters)