Predikant moet weg na rol in pedofilie-affaire

ZEIST, 23 JUNI. De Gereformeerde Kerk van Zeist heeft het vertrouwen opgezegd in ds. J. Huttenga.

De 43-jarige gereformeerde predikant speelde in januari een belangrijke rol in de affaire rond dr. L. van Drimmelen, die in Trouw een pleidooi hield voor de acceptatie van pedofilie. Voorzitter G. Wits van de algemene kerkenraad heeft het opzeggen van het vertrouwen bevestigd.

Tijdens de geheime stemming besloot de kerkenraad kortgeleden met de “grootst mogelijke meerderheid” dat “er geen vruchtbare samenwerking” met Huttenga meer mogelijk is.

Volgens Wits was de pedofilieaffaire niet de enige reden. Er zouden nog andere zaken een rol spelen, maar daarover wilde hij geen mededelingen doen.

De kerkenraad nam het besluit op advies van de wijkkerkenraad van de Samen-op-Weggemeente Zeist-West, waar Huttenga predikant is. Hij zit al sinds januari ziek thuis. Vanaf 1 juli neemt een pastoraal werker zijn taak voorlopig over.

Van Drimmelen, die zich in Trouw uitgaf voor pedofiel, bleek bij de voorbereiding van het artikel met Huttenga te hebben samengewerkt. Huttenga is een goede vriend van een kerkelijk werker die vorig jaar tot 2,5 jaar cel werd veroordeeld wegens seksueel misbruik van kinderen.

De affaire leidde tot het aftreden van synodevoorzitter ds. R. Vissinga, die aanvankelijk steun gaf aan het pleidooi van Van Drimmelen. Ook Van Drimmelen en Huttenga legden hun synodefuncties neer.

Wanneer de regionale kerkvergadering (classis) het besluit van de kerkenraad bekrachtigt, is Huttenga definitief van Zeist-West losgemaakt.

Wel kan hij dan in een andere gemeente worden beroepen. (ANP)