Politie verzwijgt incident jongeren

AMSTERDAM, 23 JUNI. De Amsterdamse politie brengt incidenten met Marokkaanse jongeren niet meer naar buiten omdat dit stigmatiserend werkt. Dat zegt de woordvoerder van de politie.

Afgelopen donderdag deed zich weer een incident voor dat de politie heeft verzwegen. Tientallen jongeren drongen het politiebureau aan de Admiraal de Ruijterweg binnen nadat een van hen was aangehouden voor het niet dragen van een autogordel. De jongen had volgens de politie geweigerd de gordel om te doen toen agenten dit hem hadden gevraagd. De jongeren die het bureau binnendrongen gooiden alles van de balie. Na de bemiddeling door een oudere Marokkaan werden de gemoederen tot bedaren gebracht. De Telegraaf maakte vanochtend melding van dit incident.

“Alleen als er door ons geslagen moet worden, brengen we dit nog naar buiten. Wij willen dat de rust in de Marokkaanse groep terugkeert en wij willen weer met ze in gesprek komen”, zegt de politiewoordvoerder.

De verhouding tussen de politie en Marokkaanse jongeren ligt in Amsterdam gevoelig na rellen eind april in de Amsterdamse buurt Overtoomse Veld. De politie raakte toen slaags met honderdvijftig Marokkaanse jongeren. Hierna zweeg de politie al over een incident in De Pijp. Op Pinksterdag probeerden Marokkaanse jongeren een arrestantenbusje tegen te houden waarin zeven gearresteerde jongeren zaten die werden verdacht van een autokraak. Door elkaar met mobiele telefoons op de hoogte te brengen, stonden even later bij het bureau in de Pieter Aertszstraat vijftig jongeren die probeerden te verhinderen dat de gearresteerden het bureau werden ingebracht. Omdat het hier bij duw- en trekwerk was gebleven, verzweeg de politie dit incident.

Afgelopen vrijdag in een rechtszaak tegen drie minderjarige Marokkaanse jongens die betrokken waren bij de rel in Amsterdam Overtoomse Veld, zeiden de advocaten dat de politie de Marokkaanse gemeenschap stigmatiseerde. De rechtszaak werd die dag in de rechtbank voortgezet en niet in de buurt, zoals de bedoeling was. Op basis van informatie van de politie over “spanningen in de buurt” had hoofdofficier van justitie Vrakking dit de kinderrechter afgeraden. Omdat er geen concrete aanwijzingen waren voor dit negatief advies, zette dit volgens de advocaten een negatief stempel op de buurt. “Nu denkt iedereen: Zie je wel, een no go area, je kunt die buurt niet meer in”, zei advocaat Veldman. De kinderrechter besloot uiteindelijk om op 2 juli alsnog een schouw in de buurt te houden.