Overheid vernietigde video ramp

ROTTERDAM, 23 JUNI. De overheid heeft het beeldmateriaal dat gemaakt is op de avond van de Bijlmerramp vernietigd. Dit blijkt uit een brief van minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat vergadert vandaag over de gezondheidsklachten die zich na het ongeluk hebben voorgedaan bij een aantal bewoners van de Amsterdamse wijk. Een besluit over een parlementair onderzoek naar enkele apsecten van de ramp zal pas in het najaar worden genomen.

Op 4 oktober 1992 stortte een Boeing-vrachtvliegtuig van de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al op de flats Groeneveen en Kruitberg. Over de aard van een deel van de lading zijn sindsdien vragen gebleven. Ondanks nadrukkelijke verzoeken door minister Jorritsma aan El Al en de Israelische regering zijn de betreffende vrachtbrieven niet boven water gekomen.

Kort na het neerstorten van het El Al-toestel is door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) wel een live beeldverbinding tot stand gebracht tussen de plek van de ramp en het crisiscentrum. Deze informatie werd urenlang gebruikt, zoals de minister schrijft, “in het beslissingsproces op bestuurlijk niveau”.

De vele banden hiervan zijn volgens de minister “in overleg met de politie Amsterdam ongeveer zes maanden na het ongeval door de KLPD vernietigd”. De brief van Jorritsma vermeldt niet wie dit heeft bevolen.

Het blijkt dat ook andere gegevens over de Bijlmerramp niet meer beschikbaar zijn. Zo is allerlei informatie over het luchtverkeer direct voor en na de ramp opgeruimd.