Orwell gaf Shaw en Chaplin aan

LONDEN, 23 JUNI. De schrijver George Orwell heeft de Britse regering in 1949 gewaarschuwd voor de communistische sympathieën van filmacteur Charlie Chaplin en schrijver George Bernard Shaw. Zij komen voor op de lijst van 130 personen die de schrijver van 1984 en Animal Farm aan de Britse geheime dienst verstrekte.

Sinds twee jaar is bekend dat Orwell informant was van de geheime dienst. Maar wie op de lijst stonden bleef toen onbekend. Volgens de Britse krant Daily Telegraph wordt dit geheim volgende week grotendeels onthuld in een nieuwe editie van Orwells verzameld werk die dan op de markt komt. Andere namen die Orwell heeft doorgegeven zijn die van de dichters C. Day Lewis, de latere minister Richard Crossman en de theoloog Reinhold Niebuhr. Dertig namen worden niet vrijgegeven, omdat deze personen nog in leven zijn.

Orwell, pseudoniem van Eric Arthur Blair, stierf in 1950 aan tbc. In zijn boeken Animal Farm en 1984 waarschuwde hij voor een totalitaire samenleving. Animal Farm, waarin varkens de macht grijpen (alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn gelijker dan andere), is met steun van de Britse geheime dienst in vele talen vertaald. (ANP)