Milieugroepen willen verbod op bestrijdingsmiddel

DEN HAAG, 23 JUNI. Er moet een verbod komen op zeven bestrijdingsmiddelen die mogelijk een hormoonverstorende werking hebben. Dat eisen Greenpeace, de Consumentenbond, Milieudefensie en Natuur en Milieu. De vier organisaties zijn gisteren een actie begonnen om de consument te wijzen op de mogelijke schadelijke effecten van bepaalde bestrijdingsmiddelen.

Hoewel het wetenschappelijk nog lang niet vast staat dat bestrijdingsmiddelen de hormoonhuishouding bij mensen verstoren, willen de vier organisaties niet wachten op dat bewijs. Dat is in het verleden te vaak gebeurd, meent H. Muilerman van Natuur en Milieu “We hebben al vaker meegemaakt dat de overheid allerlei waarschuwingen negeerde die later terecht bleken te zijn. Denk maar aan zaken als het DES-hormoon, DDT en PCB's.”

De zeven middelen die de organisaties willen verbieden zijn stoffen die veel voorkomen op sla, paprika en aardbeien en waarvan het vermoeden bestaat dat ze van invloed zijn op de hormoonhuishouding. De organisaties gaan echter niet zover dat ze de consument afraden de groenten te eten. “De voordelen van groenten en fruit zijn zo groot dat we het eten ervan niet af willen raden. Beter is dan om biologisch geteelde producten te eten zodat je die stoffen niet binnen krijgt”, aldus Muilerman.

De boeren- en tuindersorganisatie LTO-Nederland is niet blij met de actie, zegt woordvoerder Ottenheim. “Dit zal ongetwijfeld effecten hebben op de verkopen. En dat is onterecht omdat het niet vaststaat dat die bestrijdingsmiddelen die schadelijke effecten hebben. De actiegroepen hebben het ministerie van Volksgezondheid gevraagd een bevolkingsonderzoek te doen in landbouw-intensieve gebieden, zoals het Westland. Van minister Van Aartsen van Landbouw vragen de organisaties de procedure voor de toelating van nieuwe middelen zo te wijzigen dat ook de effecten op de hormoonhuishouding meegenomen moeten worden in de beoordeling. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw gebeurt dit nu al. Het verzoek om de middelen te verbieden is nog in beraad. (ANP)