Mercatorplein opgeknapt

AMSTERDAM, 23 JUNI. Liquididaties waren er haast aan de orde van de dag. Het Mercatorplein in Amsterdam was begin jaren negentig een roversnest. Nu is het een van de mooiste stedelijke pleinen van het land geworden, vindt projectleider L. Brans.

Koningin Beatrix zou vanmiddag het gerenoveerde Mercatorplein in stadsdeel De Baarsjes openen. Het plein en de straten er omheen hebben een opknapbeurt ondergaan die in totaal honderdvijftig miljoen gulden heeft gekost. Daarmee is het het grootste stadsvernieuwingsproces dat in de jaren negentig in Amsterdam heeft plaatsgehad. De overheid heeft ruim tachtig miljoen gulden geïnvesteerd. De rest is bijeengebracht door private partijen. Daarmee is dit project volgens projectleider Brans een voorloper geweest van het grotestedenbeleid.

Elfhonderd woningen, honderdtien winkels, zeven straten en het plein zijn opgeknapt. Onder het plein is een parkeerplaats voor tweehonderdtien auto's gebouwd. Om de buurt een gemêleerder karakter te geven, zijn er ook duurdere koopappartementen aangelegd in de woningen die in de periode 1920-1940 door architect Berlage zijn ontworpen.

De situatie op en rond het Mercatorplein was in de jaren tachtig erg slecht geworden door een gebrek aan aandacht door de overheid, aldus Brans. “De veiligheid was in het geding. Mensen durfden de straat niet meer op.”Er een beheerorganisatie met de politie, woningbouwverenigingen, het stadsdeel en winkeliers opgericht.