Leiders mafia vluchten uit kooi rechtszaal

ROME, 23 juni. Op spectaculaire wijze zijn gisteren tijdens een proces twee beruchte leiders van de camorra, de Napolitaanse versie van de mafia, vanuit hun kooi in de rechtszaal via een speciaal gegraven tunnel ontsnapt

Guiseppe Autorino en Ferdinando Cesarano waren gistermiddag uit de gevangenis overgebracht naar een speciale, zwaar beveiligde rechtszaal voor processen tegen zware misdadigers. Daar zaten ze met vijf andere verdachten in een kooi, zoals altijd in dergelijke rechtszaken.

Tijdens een schorsing in de propvolle en smoorhete rechtszaal gingen de vijf anderen om hen heen staan. Met een harde klap sloegen de twee de planken weg die de ingang bedekten van een gang die medeplichtigen in de dagen daarvoor hadden gegraven. Ze lieten zich zakken en renden gebukt door de vijf meter lange gang onder de muren door, naar een open veld daarbuiten. De politie-agenten in de rechtszaal schoten een paar keer in de lucht, maar daar lieten de twee zich niet door weerhouden.

In de gang lagen pistolen en handgranaten klaar, maar de granaten zijn niet gebruikt. Eenmaal buiten renden de twee naar een viaduct van een snelweg, hielden daar met hun wapens een auto aan en sloegen op de vlucht. Vier kilometer verder stond een zware motorfiets klaar waarop ze overstapten. Daarna is de politie het spoor bijster geraakt.

De twee ontsnapte camorrabazen waren al tot levenslang veroordeeld. Zij waren de belangrijkste medewerkers van Carmine Alfieri, maar zijn voor zichzelf begonnen toen hun baas begon te praten.

De ontsnapping wordt gezien als een enorme blamage voor degenen die verantwoordelijk waren voor de beveiliging van de rechtszaal. Volgens een eerste onderzoek is de gang gegraven met zware apparatuur, mogelijk zelfs met een graafmachine, zonder dat iemand iets in de gaten heeft gehad.