Landelijk nummer voor politie

DEN HAAG, 23 JUNI. Er komt een landelijk toegangsnummer van de politie voor alle niet-spoedeisende gevallen. Wie straks 0900-8844 draait, krijgt automatisch verbinding met de dichtstbijzijnde politiemeldkamer.

Dit heeft het korpsbeheerdersberaad, waarin de burgemeesters van de grootste gemeenten in de 25 landelijke politieregio's zitting hebben, dit weekeinde in Utrecht besloten. Een speciale werkgroep heeft de afgelopen twee jaar de haalbaarheid van zo'n nummer onderzocht.

In de regio Zuid-Holland Zuid (Dordrecht) is het telefoonnummer al in gebruik. De bedoeling is dat het geleidelijk ook in de andere politieregio's zal worden ingevoerd. In 2000 moet het nieuwe toegangsnummer in heel Nederland operationeel zijn.

Het landelijke politienummer moet de bereikbaarheid van de regiopolitie verbeteren. Het alarmnummer 112 is bij de Nederlandse burger voldoende bekend.

Hoe men in minder spoedeisende gevallen in contact komt met de politie is echter vaak onduidelijk, aldus een woordvoerster van het Nederlands Politie Instituut. “Veel mensen kijken in het telefoonboek onder 'politie' en kiezen dan een willekeurig telefoonnummer. Vaak zijn ze dan aan het verkeerde adres.”

Verder zal het nieuwe toegangsnummer de 112-alarmcentrales ontlasten. Het alarmnummer wordt vaak ten onrechte gebeld. Van de vijf miljoen telefoontjes die er jaarlijks bij 112 binnenkomen is 65 procent aan het verkeerde adres.

De korpsbeheerders vinden dat het nieuwe toegangsnummer geen extra geld mag gaan kosten. Daarom zal er voor het nieuwe toegangsnummer moeten worden betaald. Hoe hoog het tarief zal zijn is volgens de woordvoerster van het Nederlands Politie Instituut nog niet helemaal duidelijk: “Het zal in ieder geval niet meer zijn dan veertig cent per minuut.”