Kournikova meldt zich af

LONDEN, 23 JUNI. Met de air van een kampioene nam Anna Kournikova gisteren afscheid van Wimbledon. Met een zwaar gekneusde duim meldde het 17-jarige Russische sekssymbool zich af. “Ik heb vandaag de slag verloren, maar zal de oorlog uiteindelijk winnen”, zo sprak de nummer twaalf van de plaatsingslijst die minimaal drie weken is uitgeschakeld.

Kournikova drong vorig jaar door tot de halve finales op Wimbledon, en gold bij haar tweede optreden in Londen als een van de outsiders. Donderdag won ze op het grastoernooi in Eastbourne in drie sets van Steffi Graf, die haar rentree op Wimbledon opluisterde met een simpele overwinning op de Spaanse Leon Garcia. “Ik had hier mooie dingen kunnen doen”, mijmerde Kournikova die vandaag tegen Kimberley Po had moeten aantreden.

Gezelschap kreeg Kournikova later op de dag van een landgenoot die met minstens even hoge verwachtingen in Londen was neergestreken, de als zevende geplaatste Jevgeni Kafelnikov. Werd de Rus twee jaar geleden in de eerste ronde verrast door publieksfavoriet Tim Henman, ditmaal kreeg hij geen vat op de kanonskogels die hardhitter Mark Philippoussis op hem afvuurde, 6-7 (7-5), 7-6 (7-1), 6-4 en 6-2.

Ook voor Paul Haarhuis kwam het einde eerder dan verwacht. In zijn 35ste grandslamtoernooi stond de 32-jarige Nederlander gisteren tegenover het Amerikaanse heethoofd Jeff Tarango, van wie hij dit jaar al twee keer had verloren. Ondanks verlies van de eerste set trok Tarango dankzij een betere service en dito return opnieuw aan het langste eind, 1-6, 6-3, 6-3 en 6-0. “Slordig gespeeld”, vond Haarhuis, die op Wimbledon zijn zinnen heeft gezet op de titel in het dubbelspel.

Sjeng Schalken keert vandaag terug op de baan voor het restant van zijn duel tegen Jan Michael Gambill. Bij een stand van 2-1 (6-7, 4-6 en 7-6) in het voordeel van de Amerikaan werd de partij afgebroken wegens invallende duisternis.