Kohl schaamt zich voor golf van geweld in Lens

ROTTERDAM, 23 JUNI. De Duitse bondskanselier Kohl schaamt zich diep voor het wangedrag van zijn landgenoten zondag in Lens, voor en na het WK-duel tussen Duitsland en Joegoslavië. Hij heeft zijn spijt betuigd tegenover de Franse president Chirac. Kohl heeft Chirac gevraagd zijn medeleven en beterschapswensen over te brengen aan de familie van de Franse politieman die zondag door Duitse hooligans werd gemolesteerd en met zwaar hersenletsel in coma in een ziekenhuis in Lille ligt.

De vermoedelijke dader is in staat van beschuldiging gesteld. De 27-jarige Marcus W. uit Hannover was bij zijn aanhouding in Lens stomdronken. De man, 1 meter 90 lang en 125 kilo zwaar, sloeg politieman Daniel Nivel met een ijzeren verkeersbord op het hoofd. De zwaar gewonde gendarme werd vervolgens door verscheidene hooligans geschopt. Artsen in het ziekenhuis noemden zijn toestand gisteravond stabiel.

Kohl zei de gebeurtenissen in Lens “een werkelijke schande voor ons land” te vinden. De Duitse minister Kinkel van Buitenlandse Zaken drong bij zijn Franse collega Védrine aan op snelle en harde straffen. Een Duitse hooligan is gisteren al tot drie maanden cel veroordeeld wegens zijn aandeel in het geweld van zondag in Lens. De Franse politie heeft 93 Duitsers gearresteerd. Zij beschouwt het optreden van de hooligans als een “georganiseerde actie”. (ANP)