Koers Philips krijgt steun uit VS

AMSTERDAM, 23 JUNI. Philips trok vanochtend de meeste aandacht op de Amsterdamse effectenbeurs. Het elektronicafonds noteerde na het middaguur 6,10 gulden hoger op 176,20. Een echte verklaring hadden handelaren niet voor de plotselinge stijging van het aandeel. Uiteindelijk werd door handelaren een verband gelegd met de stijging van Philips' beurskoers op Wall Street. “Daar kijken ze blijkbaar wat gemakkelijker aan tegen de uiteindelijk wat lagere prijs die Seagram betaalt voor dochter Polygram”, meende één van hen.

Op het Damrak viel vanochtend weinig te beleven. Verkopers waren er nauwelijks en ook het aantal kopers viel tegen. De dunne kopersmarkt duwde wel de AEX-index omhoog. Na het middaguur stond de AEX op een winst van 9,84 punten op 1154,10. De obligatiemarkt liet verliezen tot rond de twee dubbeltjes zien.

Naast Philips behoorde ook Aegon tot de stijgers. De verzekeraar ging 2,40 gulden omhoog naar 155,30. Getronics steeg 1,90 naar 101 en uitgever Wolters Kluwer 1,40 op 286,80. Handelshuis Hagemeyer ging 2,30 omhoog naar 88,40. KPN was 80 cent hoger op 121,60. Volgens handelaren kwam dit door de invloed van de komende splitsing van het bedrijf in TPG en KPN Telecom.

Akzo begon lager en zakte daarna verder weg. Tegen het middaguur was het verlies van het chemiefonds opgelopen tot 3,60 gulden op 417,50. CSM moest 1,90 prijsgeven op 101,20.

De gang van zaken bij Ajax stak schril af tegen de prestaties van Oranje. Gisteren kon het aandeel van de Amsterdamse voetbalclub nog geruime tijd rond het niveau van de introductiekoers van 25 gulden blijven hangen. Vandaag zakte de koers iets weg. Ajax verloor twee kwartjes op 24,40.

Op de lokale markt verloor Fugro vier gulden op 83 gulden. Rubberwarenfabrikant Helvoet noteerde een gulden minder op 34 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft zich gisteren niet kunnen herstellen van de inzinking van afgelopen vrijdag. De Dow Jones-index sloot met een fractioneel verlies van 1,74 punt op 8711,13, na lange tijd op winst te hebben gestaan.

De handel was rustig. De schommelingen in de Dow Jones-index waren dan ook beperkt. Veel beleggers wachten op de volgende maand te publiceren bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal.

AZIË De effectenbeurs van Tokio is vandaag lager gesloten. De Nikkei-index zakte met 254,49 punten (1,7 procent) tot 15.054,60. De daling weerspiegelt de stemming over de doortastendheid van de Japanse regering, die maatregelen heeft toegezegd om de economie op te peppen. Vooral het tempo waarmee Tokio de economische problemen te lijf denkt te kunnen gaan, baart menigeen zorgen. De kern van de maatregelen vormt de sanering van de banksector.

Elders in de regio waren de beurzen verdeeld. Kuala Lumpur was vrijwel onveranderd, Jakarta 0,5 procent hoger en Manila 0,4 procent hoger. Singapore gaf 1,5 procent prijs en Taiwan ging 0,8 procent naar beneden. Ruim lager was Seoul, waar de beursindex uiteindelijk 2,6 procent zakte. Hongkong sloot de dag af met een kleine winst van 0,2 procent.