Klacht tegen Duitse spoorwegmaatschappij

CELLE, 23 JUNI. Een advocaat uit Hamburg heeft een aanklacht tegen de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn ingediend wegens doodslag en verwonding door nalatigheid naar aanleiding van de treinramp bij de Noord-Duitse plaats Eschede.

Dat heeft een woordvoerder van het parket in Celle gisteren meegedeeld. Bij de treinramp op 3 juni, die door een kapot wiel is veroorzaakt, kwamen in totaal 100 mensen om het leven.

Volgens de Hamburgse advocaat heeft Deutsche Bahn haar treinen niet goed genoeg gecontroleerd. Besparingen om een beter bedrijfsresultaat te krijgen zouden de oorzaak van deze 'criminele nalatigheid' zijn. Als de controles wel goed waren uitgevoerd had de ramp niet plaatsgehad, aldus de advocaat.

De advocaat heeft de aanklacht “op eigen initiatief” ingediend, meldde zijn kantoor. De reden voor zijn stap is, aldus een woordvoerder, dat hij van mening is dat het gebrek aan goede controle van de treinen “een gevaar voor alle mogelijke cliënten” van de Deutsche Bahn vormt.

De eerste generatie ICE-treinen (van het type dat in Eschede ontspoorde) is inmiddels door Deutsche Bahn teruggehaald voor controle en vervanging van de wielen. Het is nog onduidelijk wanneer de reparaties en vervangingen voltooid zullen zijn. (AFP)