Jakarta teleurgesteld

JAKARTA, 23 JUNI. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Ali Alatas, heeft vandaag zijn teleurstelling uitgesproken over de afwijzende reactie van Portugal op een Indonesisch voorstel Oost-Timor een speciale status te geven.

Alatas zei dat hij aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, de bereidheid van zijn regering had overgebracht om Oost-Timor een speciale status met uitgebreide autonomie te geven als onderdeel van een alomvattende regeling voor de vroegere Portugese kolonie. Maar Lissabon en de Oost-Timorese leider in ballingschap Ramos Horta hebben het voorstel van de hand gewezen met de mededeling dat het niets nieuws bevat.

Oost-Timor is 450 jaar lang een Portugese kolonie geweest. In 1975 vielen Indonesische troepen het gebied binnen en het jaar daarop volgde annexatie. Maar de VN en de meeste landen beschouwen nog steeds Portugal als officiële bestuurder.

“Het is een belangrijk voorstel en het zou eerst beter bestudeerd moeten worden”, merkte Alatas op. Hij zei dat Jakarta bereid is met Lissabon te onderhandelen over belangrijke elementen van de autonomie voor Oost-Timor.

Dit zou passen in de voortgaande dialoog tussen Indonesië en Portugal die door de secretaris-generaal van de VN wordt gesteund. “We zullen de status niet eenzijdig aankondigen maar zullen over de vorm van deze autonomie onderhandelen”, aldus de Indonesische minister. (AFP)