Hof eist vijf jaar tegen Kroaat

DEN HAAG, 23 JUNI. De openbare aanklager bij het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië heeft gisteren vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen de Bosnische Kroaat Anto Furundzia (28) wegens oorlogsmisdaden.

Furundzia heeft zich volgens de aanklager in de oorlog in Bosnië schuldig gemaakt aan medeplichtigheid aan de verkrachting van een moslim-vrouw door zijn ondergeschikten, door niets te doen om de verkrachting te voorkomen. Furundzia nam als commandant van een militaire eenheid van de Bosnische Kroaten deel aan de campagne tegen de Bosnische moslims in de Lašva-valei in 1993. Tijdens die campagne werd een moslim-vrouw naar Furundzia's commendocentrale in Vitez gebracht, en voor een groep van Furundzia's mannen uitgekleed. Ze werd gedwongen naakt voor de groep te dansen en werd door twee van zijn ondergeschikten met een mes bedreigd en vervolgens verkracht zonder dat hij ingreep. (Reuters, AP)