'Hele wereld is te koop, Frank en Ronald dus ook'

Voor Ronald de Boer staan de clubs niet in de rij. Maar zijn schoonvader en belangen- behartiger Rob Cohen verwacht dat de Ajacied zich nog in de kijker speelt. “Ronald kan AC Milan weer op de rails zetten.”

JUAN LES PINS, 23 JUNI. De ondergaande zon zorgt voor een gouden gloed over de zee. Aan de horizon wordt gewaterskied. Het is goed toeven in Juan Les Pins. Op het strand bij het Garden Beach Hotel is de voertaal Nederlands. Danny Blind sjouwt met kinderspeelgoed, Jari Litmanen ziet er onherkenbaar uit met een paraplu op zijn hoofd en een zonnebril op.

Het smalle strand raakt langzaam verlaten. Bij de bar bestelt international Giovanni van Bronckhorst het laatste drankje. Ook Ronald de Boer vertoeft hier met zijn gezin op z'n vrije middag. En verder zijn er veel Nederlandse toeristen. Met lang haar, met kale koppen of tatoeages. Ze vragen aan de spelers om handtekeningen. Die moeten moeten zich 's avonds om elf uur weer melden in hun hotel in Roquebrune.

Op een terrasje gaat het gesprek uiteraard over de verrichtingen van het Nederlands elftal. Rob Cohen, de schoonvader en belangenbehartiger van Ronald de Boer, schuift aan. Hij ondersteunt al enige tijd de wens van zijn schoonzoon om bij een andere club aan de slag te gaan. Ronald de Boer, en in mindere mate tweelingbroer Frank, zijn toe aan een nieuwe uitdaging, een ander voetbalklimaat.

Voor Frank staan de clubs volgens Cohen in de rij. Voor Ronald is de belangstelling minder groot. Zijn schoonzoon kan zich op het WK mooi in de kijker spelen bij de Europese topclubs. Maar in het Nederlands elftal dat tegen Korea opereerde kon hij zijn kwaliteiten niet optimaal etaleren. Als een rechtshalf zonder rechtsbuiten voor zich komt Ronald de Boer immers niet volledig tot zijn recht.

Cohen kan zich niet voorstellen dat deze ontwikkeling een negatieve invloed heeft op een eventuele transfer. “Sommige topclubs kopen heel opportunistisch spelers die op een eindtoernooi toevallig een paar doelpunten hebben gemaakt. Daar zitten wij niet op te wachten”, zegt de Amsterdammer. “Als er belangstelling is moet er een visie achter zitten. Bovendien zouden de topclubs zo langzamerhand moeten weten wat de kwaliteiten van Ronald zijn. In l'Equipe werd hij nog niet zo lang geleden uitgeroepen tot 's werelds beste allround-voetballer. Ronald en Frank kunnen op bijna alle posities spelen. Niet voor niets heeft Louis van Gaal aangekondigd dat hij beiden in het centrum van de verdediging van het Nederlands elftal wil laten spelen als hij over twee jaar bondscoach wordt.”

Volgens Cohen schikt Ronald de Boer zich in zijn rol bij Oranje. Zelfs nu hij hierdoor een lucratief contract zou kunnen mislopen. “Dat past in zijn aard. Het teambelang staat voorop. Het zou kunnen dat Ronald nu minder in de etalage komt te staan. Maar aan de andere kant vergoedt het veel als je daardoor wereldkampioen zou worden. Dit Oranje is momenteel echt een team hoor, vergis je niet.”

Hoewel Frank inmiddels heeft aangekondigd dat hij Ajax nog een seizoen trouw blijft, zou het Cohen niet verbazen als beide broers na het WK tóch bij een nieuwe werkgever tekenen. “Ze zouden als geen ander AC Milan weer op de rails kunnen krijgen. Ronald is een trainer in wording. Beiden hebben bovendien een winnaarsmentaliteit. Ze willen bewust niet naar een club die alles heeft gewonnen. Ze zouden graag wat opbouwen. Daarin past bijvoorbeeld ook Lazio Roma, dat zich steeds heel gericht versterkt.”

Een voortdurend terugkerend gegeven dat in hun nadeel werkt is echter het feit dat de tweelingbroers vorig jaar hun verbintenis met Ajax hebben verlengd tot 2004. Het bestuur van de landskampioen heeft een aanbod van Arsenal voor Ronald de Boer afgewezen. Een transfer is sowieso onbespreekbaar, klinkt het steeds vanuit de Arena. Cohen maakt zich over de houding van Ajax geen zorgen. “Alles is te koop. Prins Bernhard, het hele leven, dus ook Frank en Ronald de Boer. Het eerste bod van Arsenal is veel te laag geweest, vermoedelijk zo'n vijftien miljoen gulden. Waar de berichten vandaan zijn gekomen dat het om dertig miljoen ging weet ik niet. Gelet op hun leeftijd (28 jaar, red.) en de marktsituatie zou ik twintig tot 25 miljoen gulden per speler redelijk vinden. Daarvoor wil Ajax ze wel laten gaan. Een eventuele arbitragezaak is dan niet nodig. Waar ik die mening op baseer? Op mijn gevoel voor mensenkennis.”

De gebroeders De Boer mogen van Ajax niet vertrekken omdat ze onderdeel vormen van het uitgestippelde beleid voor de komende jaren. Dat wordt voortdurend verkondigd door penningmeester Van Os en technisch bestuurslid Henrichs. Cohen neemt ook dat standpunt niet al te serieus. “Ajax sluit langlopende contracten af om het afgeschafte transfersysteem kunstmatig in stand te houden. Nu kan het derhalve een forse afkoopsom eisen. Ook de theorie dat het vertrek van De Boertjes de beursnotering zou beïnvloeden gaat er bij mij niet in. Het Ajax-aandeel is vooral een gevoelsaandeel. Het vertrek van Ronald heeft op de koersschommelingen geen enkele invloed.”

Volgens Cohen, die van plan is volgend seizoen een nieuwe belangenorganisatie voor profvoetballers op te richten, moeten clubs in het betaald voetbal in de toekomst rekening houden met een sterk wisselend personeelsbestand. “Je zult door de flex-wet straks gigantische verschuivingen krijgen. Zoals in Amerika bij het ijshockey. Aan de gevolgen van deze nieuwe ontwikkeling ontkomt ook Ajax niet.”

    • Erik Oudshoorn