Heerszuchtig kreng

De historicus Bastiaan Bommeljé (NRC Handelsblad, 16 juni) ziet het goed, evenals J.A.A. van Doorn (NRC Handelsblad 26 januari 1984) en Christien Brinkgreve (NRC Handelsblad 3 november 1992 en 2 april 1997). De Alma Mater is een heerszuchtig kreng geworden. Dit is te wijten aan het dwingende gewauwel van Ritzen, Netelenbos en hun voorgangers in Zoetermeer en, in hun kielzog, de neurotische excellente pennenvoerders binnen de universiteiten en het NWO.

Jonge Nederlanders, promovendi, die helaas geen weet hebben van bijvoorbeeld Erasmus, verrichten slavenarbeid voor een hongerloon. Dat is een schande. Bommeljé heeft het terecht over debilisering, ik heb het over sovjettisering en hufterigheid in de voormalige ivoren toren. In 1990 ben ik, ter voorkoming van afbranding, daar weggegaan.

    • Dr. J.H.F. van Abeelen