Grote hoeveelheid vuile grond gestort

MAASBRACHT, 23 JUNI. De gemeente Maasbracht en de in de 'Panheelgroep' verzamelde Limburgse grindproducenten hebben begin dit jaar naar schatting tussen de 1200 en 1800 kubieke meter met asfalt vervuilde grond gestort in het grindwinningsgebied Stevol bij Maasbracht. De provincie Limburg heeft het milieudelict gemeld bij justitie in Roermond en eist dat de grond binnen enkele weken opgeruimd wordt.

Eind februari bereikten de eerste berichten over de aanvoer van vervuilde grond de provincie. Een milieu-inspecteur die in maart poolshoogte ging nemen, zag dat het om een grote hoeveelheid met asfalt vervuilde grond ging die niet in het gebied thuishoorde.

Maasbracht, waar de grond vermoedelijk vandaan komt, heeft opdracht gegeven tot een bodemonderzoek om te bepalen hoe ernstig vervuild de grond is. Het onderzoek moet deze week zijn afgerond. Afhankelijk van de mate van vervuiling kan de grond worden afgevoerd naar een vuilstort, een gronddepot of een grondwasserij.

De kosten van afvoer zijn voor rekening van de Panheelgroep, die als vergunninghouder voor het grindwinningsgebied de grond daar nooit had mogen storten. (ANP)