Greenpeace ontkomt niet aan claim NAM

ASSEN, 23 JUNI. Greenpeace moet 350.000 gulden schadevergoeding betalen aan de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM). De milieuorganisatie heeft een kort geding dat ze vorige week tegen de NAM had aangespannen verloren.

Greenpeace wilde met de spoedprocedure voorkomen dat de NAM tot executie zou overgaan van het vonnis van de rechtbank in Amsterdam van 29 augustus. De rechtbank heeft toen bepaald dat Greenpeace de boorpijp N7 tussen Ameland en Schiermonnikoog moest ontruimen en niet weer mocht bezetten.

De rechtbank stelde een dwangsom van 50.000 gulden per dag vast. Omdat Greenpeace de boorpijp tussen 28 april en 4 mei zeven dagen lang opnieuw heeft bezet, vorderde de NAM met succes 350.000 gulden van de belangenorganisatie.

Raadsman J. van den Berg van Greenpeace vindt dat de uitleg van de NAM niet in overeenstemming is met het vonnis van de rechtbank in Amsterdam, omdat de NAM eind april niet aan het boren was in de Waddenzee en dus geen schade leed. Bovendien was de bezetting kort voor de verkiezingen voornamelijk bedoeld om de aandacht van de politiek te trekken. De raadsman meent dat de NAM misbruik maakt van haar bevoegdheid door nu de dwangsom op te eisen. De rechtbank in Assen stelde Greenpeace echter op al deze punten in het ongelijk.

De NAM vindt dat Greenpeace zich moet houden aan de regels van de rechtsstaat. De maatschappij moet er volgens NAM op kunnen vertrouwen dat een eenmaal beslecht geschil niet opnieuw hoeft te worden uitgevochten. (ANP)