Excuses van Kohl na geweld

ROTTERDAM, 23 JUNI. De Duitse bondskanselier Kohl heeft gisteren tegenover de Franse president Chirac zijn excuses aangeboden voor het wangedrag van zijn landgenoten zondag in Lens, voor en na het WK-duel tussen Duitsland en Joegoslavië.

Kohl heeft Chirac gevraagd zijn medeleven over te brengen aan de familie van de Franse politieman die zondag door Duitse hooligans werd gemolesteerd en met zwaar hersenletsel in een ziekenhuis in Lille ligt.

Kohl zei de gebeurtenissen in Lens “een werkelijke schande voor ons land” te vinden. De Duitse minister Kinkel van Buitenlandse Zaken heeft bij zijn Franse collega Védrine aangedrongen op snelle en harde straffen. Een Duitse hooligan is gisteren al tot drie maanden cel veroordeeld wegens zijn aandeel in het geweld in Lens.

Ongeveer 200 Engelse hooligans hebben gisteravond laat na de verloren wedstrijd van hun team tegen Roemenië het eiland Mallorca op stelten gezet. In Calvia werden automobilisten aangevallen. Dertig politiemannen dreven de relschoppers uiteen. Eén Engelsman werd gearresteerd omdat hij een auto had beschadigd. Vorige week kwam het op het eiland ook tot onlusten, na de 2-0 overwinning van Engeland op Tunesië.

Engeland heeft zich gisteren in Toulouse door Roemenië laten overrompelen. De in eigen land al afgeschreven Roemenen sloegen in de laatste minuten toe en wonnen met 2-1. Ze zijn daarmee zeker van een plaats in de volgende ronde. Engeland wacht nog een lastig duel met Colombia, dat Tunesië met 1-0 versloeg. Bij verlies kan het team van Glenn Hoddle naar huis.