ENGELAND-ROEMENIË

Ze zeggen dat hij ijdel was, een echte dandy, en dat hij in zijn hoogtijdagen Armani-sokken droeg in zijn voetbalschoenen. Maar dat is onzin, lacht Sjaak Swart (59). “Armani, dat was Ruud Krol. Ik ben maar een hele gewone jongen.”

Hij keek gisteren naar Engeland-Roemenië, Mister Ajax. Zo wordt hij genoemd. Omdat hij al zijn hele leven aan die club wijdt. Slechts twee jaar was hij even abuis, van zijn achtste tot zijn tiende. Toen speelde hij bij OVVO, een andere Amsterdamse club. Maar daarna was het Ajax. Hij gaat zijn vijftigste lidmaatschapsjaar in. In die periode zag hij de rechtsbuiten langzaam verdwijnen. “De laatste jaren zit er helemaal niets meer aan de rechterkant.” Een landelijk probleem, volgens Swart. “Eigenlijk is de enige die in de buurt komt Jeffrey Talan, van Heerenveen. Helaas is die vaak geblesseerd.” Hij pleit voor Marc Overmars als oplossing in Frankrijk. “Die op rechts, en dan Zenden op links. Maar dat zou eigenlijk jammer zijn, want Overmars komt het best tot zijn recht op links.” Op Swart zelf hoeven we niet te rekenen. Hij is geen rechtsbuiten meer. Maar hij speelt nog wel. In Ajax Zaterdag 4. “Op het middenveld. Ik heb een hele vrije rol. Dat moet ook, als je wat ouder bent.” (Foto Friso Spoelstra)