Bouw van kerncentrales; VS boos op Rusland om hulp aan India

NEW DELHI/WASHINGTON, 23 JUNI. De VS oefenen druk uit op Rusland om af te zien van de bouw van kerncentrales voor de opwekking van elektriciteit in India. Volgens Washington is het Russische voornemen India te helpen bij de bouw van twee kerncentrales in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu op dit moment ongepast, zo vlak na de kernproeven die India vorige maand heeft ondernomen.

Met de Russisch-Indiase samenwerking wordt een tien jaar geleden gesloten overeenkomst over de bouw van kerncentrales nieuw leven ingeblazen. Door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was het project stil komen te liggen.De Russische minister van Kernenergie, Jevgeni Adamov, tekende zondag in New Delhi een akkoord dat voorziet in de bouw van twee kerncentrales in Tamil Nadu.

Volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, James Rubin, betekent die aankondiging van hernieuwde samenwerking met India op nucleair gebied “slecht nieuws”, gezien “onze huidige inspanningen in de strijd tegen proliferatie” van kernwapens. Na de Indiase en Pakistaanse kernproeven hebben de VS economische sancties getroffen tegen beide buurlanden.Andere landen, inclusief China en Rusland, hebben de kernproeven ook veroordeeld, maar gingen daarbij niet zover als de VS. Wel hebben de zeven belangrijkste industrielanden in de wereld en Rusland onlangs in Londen afgesproken voorlopig geen nieuwe commerciële leningen te verstrekken aan India en Pakistan.

Het feit dat Rusland nu opnieuw gaat samenwerken met India op het gebied van kernenergie, betekent een doorkruising van het Amerikaanse beleid om India te isoleren. De regering in Washington verwerpt het Russische argument dat het nieuwe akkoord niet meer is dan “een aanvulling” op een in 1988 gesloten overeenkomst. De Amerikaanse regering heeft er dan ook bij Moskou op aangedrongen terug te komen op het besluit, aldus woordvoerder Rubin.

In India is enthousiast gereageerd op de Russische stap. Deskundigen en regeringsfunctionarissen in New Delhi noemen het besluit “een doorbraak”, en een ondermijning van het isolement waarin India terecht is gekomen na het uitvoeren van de kernproeven. (AFP)