Aandeel TPG stijgt in 'grijze handel'

ROTTERDAM, 23 JUNI. Het aandeel TNT Post Groep (TPG) is vanmorgen in de zogenoemde 'grijze handel' op de Amsterdamse effectenbeurs gestegen tot ruim 50 gulden. Vooruitlopend op de afzonderlijke beursnotering, aanstaande maandag, waarderen beleggers het postbedrijf daarmee op een bedrag van bijna 24 miljard gulden.

TPG wordt afgesplitst van Koninklijke PTT Nederland. De grijze handel in het nieuwe aandeel komt tot stand doordat de hoekman vraag en aanbod bij elkaar brengt vooruitlopend op de officiële notering.

De koers van vanmorgen ligt boven de verwachtingen van financieel analisten die een prijs van het aandeel TPG voorzagen van tussen 30 en 50 gulden.

De koers van Koninklijke PTT Nederland steeg vanmorgen licht met 30 cent naar 121,10 gulden. Omdat beleggers in Koninklijke PTT Nederland bij de splitsing naast elk aandeel KPN een aandeel TNT Post Groep 'cadeau' krijgen komt de prijs van het resterende aandeel KPN in theorie tot stand door de prijs van het aandeel TPG daarvan af te trekken. Een hoge prijs voor het aandeel TPG gaat dus ten koste van KPN. “Maar 71 gulden (121 min 50) is iets te goedkoop”, is de inschatting van de hoekman.

De omzet in het aandeel TPG lag vanmorgen rond 10.30 uur op 78.000 stukken (dubbeltelling, de beurs telt de overdracht van een aandeel twee keer, één keer als aankoop, één keer als verkoop). Gisteren sloot het aandeel TPG op de grijze markt op een koers van 49,80 gulden bij een omzet van 175.000 (in dubbeltelling).

De aandeelhouders van Koninklijke PTT Nederland moeten aanstaande vrijdag op een aandeelhoudersvergadering nog instemmen met de splitsing. De aandelen TPG komen maandag ook in notering van de de beurzen van Londen, New York en Frankfurt.