Yen daalt weer in waarde; Japan werkt aan nieuw plan sanering

TOKIO, 22 JUNI. Japan zal op 8 juli plannen bekend maken voor het saneren van de 'slechte leningen' in de financiële sector. Dat heeft de regeringspartij LDP vandaag bekendgemaakt. Het ontbreken van een dergelijk concreet plan op een G7-bijeenkomst in Tokio afgelopen zaterdag deed de yen vandaag opnieuw dalen ten opzichte van de dollar.

Deze daling was vorige week juist tot staan gebracht met een interventie van Japan en de Verenigde Staten. De discussie in de Japanse regeringspartij richt zich momenteel op het opzetten van een nieuwe bank met overheidsgeld, die de boedel kan overnemen van bankroete financiële instellingen. Premier Ryutaro Hashimoto en secretaris-generaal Koichi Kato van de regerende Liberaal Democratische Partij besloten vanmorgen uiterlijk 8 juli een besluit over dit plan naar buiten te brengen. “De discussie over deze bank is momenteel gaande maar we moeten snel de knoop doorhakken”, aldus Kato na afloop van zijn ontmoeting met Hashimoto. De vrees bestaat in Tokio dat de LDP wacht met het nemen van besluiten tot na de verkiezingen voor het Hogerhuis op 12 juli.

Afgelopen zaterdag drukten vertegenwoordigers van de belangrijkste industrielanden - de G7 - en een elftal Aziatische landen Japan op het hart dat “herstructurering en revitalisering van de Japanse economie en het financiële systeem dringend gewenst zijn.” Dit stond in de slotverklaring van de vergadering van onderministers van Financiën, die haastig bijeen waren geroepen nadat de Verenigde Staten en Japan na de interventie vorige week ten behoeve van de yen. De weken lange daling van de yen was veroorzaakt door wijd verbreide zorgen over de Japanse economie die momenteel in een recessie is weg gezakt.

“Japan zal al het nodige doen om zijn moeilijkheden te overwinnen”, zo zei de Japanse afgevaardigde Eisuke Sakakibara, na afloop van de vergadering zaterdag. Nieuwe concrete stappen kon hij echter niet noemen en deze waren volgens hem tijdens de vergadering ook niet ter sprake gekomen. De slotverklaring bevatte alleen bevestigingen van bekende zorgen en bekende beloften. De bedoeling van de vergadering was volgens Sakakibara, plv secretaris-generaal van het ministerie van Fianciën, slechts “de wereld te tonen dat we verenigd zijn”.

De groeiende status van China in de internationale economische ordening kreeg op de bijeenkomst een vervolg. De deelnemers verwelkomden in een aparte paragraaf de “vaste toezegging” van China om zijn munt niet te devalueren. Dit levert een “belangrijke bijdrage aan de financiële stabiliteit in de regio”. De weinig concrete, reeds bekende toezeggingen van Japan afgelopen zaterdag hebben vooralsnog niet tot een stabilisering van de yen geleid. Vandaag daalde de munt weer ten opzicht van de dollar en eindigde in Tokio op een koers van krap 138 yen. De interventie vorige week had de yen teruggebracht van 146 naar 136 yen per dollar.

    • Hans van der Lugt