Weer onderzoek België om smeergeld

BRUSSEL, 22 JUNI. Justitie in België heeft een onderzoek geopend naar het mogelijk aannemen van smeergeld door de Franstalige christen-democratische partij PSC. Het geld zou zijn betaald door de Franse vliegtuigbouwer Dassault in ruil voor opdrachten, eind jaren tachtig. Dat heeft procureur-generaal Liekendaal van het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België, gisteren bevestigd.

Eerder werden al onderzoeken geopend naar het mogelijk aannemen van smeergeld van Dassault en van de Italiaanse helikopterfabrikant Agusta door de Vlaamse en de Franstalige socialistische partijen SP en PS.

Dit proces begint in september en zal volgens Liekendaal niet worden gekoppeld aan het onderzoek naar de PSC. Onder andere voormalig NAVO-secretaris generaal Claes moet zich komende herfst verdedigen tegen de beschuldiging van corruptie en valsheid in geschrifte in de Agusta- en Dassault-affaires.

Het Franse bedrijf Dassault zou Belgische partijen miljoenen franken 'commissieloon' hebben betaald voor het binnenhalen eind jaren tachtig van Belgische militaire contracten, waaronder een afweersysteem voor F16-straaljagers. Het onderzoek naar het aannemen van Dassault-steekpenningen door de socialistische partijen SP en PS kwam op gang in 1995, in de loop van het onderzoek naar de moord op de Luikse socialist André Cools.

Het onderzoek naar de PSC is nu geopend naar aanleiding van de verklaringen van de Brusselse advocaat Puelinckx die ook het contact legde van de Vlaamse Socialistische Partij met Agusta en Dassault. PS-ers beweerden vorig jaar al dat ook de PSC smeergeld zou hebben ontvangen van Dassault. Daarvoor werden toen geen bewijzen gevonden.

De PSC kampt al met een crisis als gevolg van onderlinge ruzies. De partij scoort slecht in opiniepeilingen. PSC'er Philippe Maystadt nam vorige week ontslag als minister van Financiën om als partijleider de eenheid onder de Franstalige christen-democraten te herstellen, voorafgaand aan de verkiezingen volgend jaar.